Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Meg adataidat védeni kell. További információ

Rendben - OK

Friss tartalom

 • A gyertyán klasszikus metszése +

  A gyertyán klasszikus metszése A gyertyán klasszikus metszési technikája látható ebben a videóban. Két levél metszésnek is nevezik, mert mindig két levelet hagyunk, de ha a harmadik levélnél az Read More
 • Sziluett kialakítása +

  Sziluett kialakítása Egy bonsai sziluettjének kialakításának lépését, illetve magyarázatát látni a videóban.
  Read More
 • Boróka ág előkészítése alakításhoz +

  Boróka ág előkészítése alakításhoz Boróka ág előkészítése alakításhoz. Hogy kell megtisztítani minden hajtást alakításkor. Ez látható ebben a rövid videóban. Több kicsi hajtás megtisztítása után látható drótozás nélkül, hogy Read More
 • 1
 • Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Újra eljött az alkalom, hogy a Varjútövissel dolgozzak idén. Az első tartalom ezen a linken érhető el >> Októberben, mielőtt telelni ment, dolgoztam vele. Sok oldalágat hozott, amit Read More
 • Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Ez a fa 2016 március végi kirándulás alkalmával bukkant elém. Erősen elgondolkodtam, hogy megmarad -e még ha hazaviszem, mert nem egérfül méretű levelei voltak, hanem jóval nagyobbak. Végül Read More
 • Vörösfenyő (Larix decidua)

  Vörösfenyő (Larix decidua)

  Ezt a Vörösfenyőt egy társamtól kaptam (Geritől), mikor lent voltam nála 2015 novemberében "erdőt járni". Tudta, hogy nagyon szeretnék egyet, és ez volt a meglepetés. Miután hazaértem, szabadföldbe Read More
 • Átültetés

  Átültetés

  A bonsai fáinkat időről-időre át kell ültetnünk, mivel zárt élettérben tartjuk őket. Talajuk idővel ellevegőtlenedik, felgyűlik a folyamatosan képződő gyökérzet, a műtrágyáktól magas lesz a közeg sótartalma és Read More
 • Gyertyán erdő a

  Gyertyán erdő a "semmiből"

  Ezt a kompozíciót egy társam Gy. Csaba csinálta, és a csoportba publikálta, onnan vettem ki, és osztom meg veletek... Nemrégiben Ica és Józsi tanácsát megfogadva gyertyánlesre indultam. "A Read More
 • Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Ennek a Galagonyának az előző cikke ezen a linken található >> Ez a galagonya 5 éve került hozzám. Ő volt az első yamadorim. A fenti képen a 2012-es Read More
 • Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Nyolc éve találtam ezt a fát 200 méterre a házunktól. Öt évig sétáltam el mellette,mire észrevettem. Pedig már azt hittem,hogy minden fát ismerek a Mecsekben. Két szikla közé Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
Crataegus

Crataegus

2009-ben kerületem kézzelfogható kapcsolatba a bonsaiokkal. Ekkor lett az első áruházi fám is, ami a mai napig meg van. 2011-ben lett az első igazi yamadorim egy Galagonya személyében. Azóta több fám van. Nem mindig tudom, mit miért csinálok, és van mikor hibázom, de ez a szép ebben a hobbyban, hogy ha egészségesen tartod a fád, akkor a hibák nem bosszulják meg magukat, csak lassítják a cél elérését.
Mindegy, hogy milyen úton éred el a célod, de ha rögösebb az út, akkor sokkal örömtelibb a vége.

csütörtök, 13 June 2019 06:15

A gyertyán klasszikus metszése

A gyertyán klasszikus metszési technikája látható ebben a videóban. Két levél metszésnek is nevezik, mert mindig két levelet hagyunk, de ha a harmadik levélnél az ízköz kicsi (rövid), akkor meghagyjuk a harmadikat is.

csütörtök, 13 June 2019 05:34

Sziluett kialakítása

Egy bonsai sziluettjének kialakításának lépését, illetve magyarázatát látni a videóban.

Boróka ág előkészítése alakításhoz. Hogy kell megtisztítani minden hajtást alakításkor. Ez látható ebben a rövid videóban. Több kicsi hajtás megtisztítása után látható drótozás nélkül, hogy is állnak össze a pamacsok majd a fán.

Egy felépítésben lévő Mezei juhar teljes lombmetszése látható ebben a rövidfilmben. A fának jó erőben kell lennie, és még felépítésben van, nem "érett" Mezei juharról van szó.

kedd, 04 June 2019 04:39

Érett Mezei juhar lombmetszése

Egy már érett, jó erőben lévő mezei juhar lombmetszése látható ebben a rövid videóban. Nem össze keverendő a Mezei juhar teljes lombmetszéssel!

Ebben a rövid videóban a Virágos kőris lombmetszését, és fénymetszését lehet látni.

péntek, 12 October 2018 07:22

Levélmetszés

Nézzük meg általánosságban, hogy

 • mi ez
 • mikor csináljuk
 • mire jó
 • mire kell figyelni

Röviden, tömören, a levélmetszés kicsinyíti a leveleket a fákon. A kis levélméret mellé, kicsi ízköz is párosul, ezzel lehet egy fát sűríteni olyan szintre, hogy az ujjad ne tud bedugni az ágaz közé, mert ágalba, gallyakba ütközöl.
Minden fa más így az időpontja a levélmetszésnek is változó. Általában május elejétől, július elejéig csináljuk, de mindenképpen a második hajtási ciklus előtt végezzük el. A pontos időpont akkor érkezik el, mikor a levél már teljesen kifejlődött, mikor megfogjuk, akkor kemény, szinte ropogós.
Figyeljünk rá, hogy minél erőteljesebb a felmelegedés, annál inkább tegyük árnyékba a fát levélmetszés után, hogy elkerüljük a megégést, ezen belül a törzs megégését is (pl. Gyertyán hajlamos erre)

Mire jó?
Minden fa bizonyos mennyiségű gyökérrel rendelkezik. A mennyiségét végsősoron az edény határozza meg, amiben tartjuk. Ez a gyökérmennyiség csak bizonyos mennyiségű lombot képes fenntartani, ezért hajt ki tavasszal a fa, és lesz annyi új levele, hajtása, amennyi energiát erre fordítani tud. Ha levágjuk a leveleket, azaz levélmetszést csinálunk (és mást nem), akkor az újra hajtás után a fán sokkal több levél lenne akár hatszor, nyolcszor több, mint amit a levélmetszéskor eltávolítottunk.

Hogy lehetséges ez?
Minden levélnyél hónaljából egy új hajtás fog indulni, ami nem csak egy levelet hoz, hanem ugyanúgy próbál hajtani, mint tavasszal,azaz 6-8 levél biztosan lenne rajta. Ha a gyökérmennyiségünk tud annyi energiát biztosítani, amennyi a újonan kibújt leveleknek szükséges, akkor nincs semmi baj. Viszont ami biztos, hogy sokkal kevesebb energia jut 1-1 levélre, mint levélmetszés előtt, így mivela fa nem szeretne meghalni lekicsinyíti a leveleket, és az ízközök nagyságára sem fordít annyi energiát, így az is kics lesz.
Levélmetszés után várható esetek, kezdve a teljesen jó erőben lévő fától egészen addig ha esetleg nem tud a gyökérzet annyi energiát fordítani a fára, amennyi kéne:

 1. kihajt, csak a több levél miatt (megnövekedek lomb), sokkal kisebb lesz a levele
 2. részlegesen kihajt, ami azt jelenti, hogy kevés levél lesz rajta, és nem is biztos, hogy minden ágán, de tovább él, és tavasszal újra kihajt minden rügyből, minden ágon
 3. feladja, és nem hajt ki

Ha azt látjuk, hogy nem hajt ki, de nem szárad el az ág, akkor a feladás fázisában vagyunk. Ekkor ugyanúgy öntözzük, és reménykedjünk, hogy tavasszal erőre kap, és kihajt, csak most abszolut takarékon "ketyeg", mintha kómában lenne.
A részleges kihajtás sokkal enyhébb probléma, de az is jelzi hogy nem megfelelő energiával rendelkezik a fa, az új hajtásokhoz.

A levélmetszést csak jó erőben lévő fákon csináljuk. Mikor van jó erőben a fa? Hogy ezt megállapítsd együtt kell élned a fával, ismerned kell, mit és hogyanszokta, és azt egészségesen, vagy a társaitól elmaradva. Általánosságban akkor jó erőben van, ha induláskor minden ágán kihajt, és a lévelek mérete nagyon hasonló a tavalyi mérethez. Ha kisebb a levélméret, akkor feleslegesen csinálnánk levélmetszést, mert nagyon legyengítjük a fát, ami akár az elvesztésével is járhat.

Levélmetszéskor szoktunk szívóágat hagyni, ami azt jelenti, hogy amelyik ágat vastagítani szeretnénk, annak hosszából nem metszünk, hanem a végén hagyunk 2-3-4 levelet.
Ebből már sejthető, hogy a többi ágat megmetszük, hogy legyen elegendő energia a gyökerekből, mert a levél mennyiség egymással arányban állnak. Kevés gyökérrel - kevés levél, megfelelő mennyiségű gyökérrel normális lomb alakítható ki (több levél).
Nagyon fontos tehát, ha nem metszed a fát levélmetszés után, akkor a megnövekedett levélmennyiség miatt, - amihez sokkal több energia szükséges - legyengítheted a fát, ami akár pusztuláshoz is vezethet. Viszont ha metszük is, akkor marad energiája és az új hajtásokat is jól fogja kezelni, nem részlegesen fog kihajtani.
Fiatal fákon, vagy frissen begyüjtött fákon nem alkalmazzuk, ott csak metszünk, ésa felépítés végefelé fordítunk figyelmet igazán a kisebb levelekre, és az apró ízközökre, így a levélmetszés igazán abban az időszakban alkamzható leginkább.
A fejlődés alatt a fa úgyis szabályozza a levélméretet, és az ízköz nagyságát, az edényhez mérten, amiben tartjuk, mert annál több gyökere nem lehet, mint a tálunk, vagy ládánk mérete mérete.

2017. december 30

Elő-szilveszteri workshopra gyültünk össze. Néhány kép a fákról az ünnepi különkiadás alkalmával :)

szerda, 20 June 2018 08:42

Picea Gigantea Literati

Picea Gigantea Literati - avagy az óriás irodalmi luc téli takarója..

Októberben Sarközi András és George Sherpa társaságában a szlovén alpokban bukkantam erre a kecses lucra és ahogy az lenni szokott - hiába a hegyen tolongó tömeg - a fa velünk utazott tovább hazafelé.. A szedésnél sikerült úgy kibányászni a fát, hogy nagyobb gyökér nem sérült és a földlabdán belül maradt a fa hajszálgyökérzete is.. Tudtam, hogy téli álma előtt szeretném kicsit megfésülni, mert mégse illő egy hölgyet ilyen kócosan álomba ringatni és azt gondoltam azzal sem ártok neki, hogy a földlabda tetejére kap egy - alkalomhoz illő - karácsonyi mohazöld takarót - védvén a téli kiszáradástól. Ezek után pedig helyet kapott a téli melegedő egyik frekventált pontján, mert számomra tetszetős "kis" fa lett.. a maga - talajfelszíntől mért - 120 cm-ével..?
Tudom, hogy sokan azt gondoljátok, hogy korai csinosítás volt, de én úgy vélem, hogy a fő ágak ujjbeggyel, lehellet-finoman irányba drótozása nem sietteti a fa múlását és talán az eredésben sem gátolja... Ha menni akar, nem ez miatt megy el. Addig pedig így gyönyörködhetek benne, hiszen ha tavaszra bedobná a törölközőt, akkor már biztosan nem tennék rá drótot.. és akkor sosem láttam volna ilyennek.. Gyakorolni pedig igazán élvezetes fa.

Gyarmati Csaba írása

Ez a fa 2016 március végi kirándulás alkalmával bukkant elém. Erősen elgondolkodtam, hogy megmarad -e még ha hazaviszem, mert nem egérfül méretű levelei voltak, hanem jóval nagyobbak. Végül összecuccoltam, és azóta nálam fejlődik. Az első év szép nyugalomban telt neki, csak hajtott, hajtott, és mikor már óriási hajtásai voltak, azokat vágtam vissza, hogy ősszel, még lehessen vele dolgozni, mert elkapta a gépszíj a vastagodását is. 2016 őszén kapott egy metszést, és az akkori ágakat drótoztam. Alig vártam a tavaszt, hogy újra hajtson, és lássam, mennyire fejlődik. Idén is jól érzi magát. Hiba nélkül átvészelte a -15 fokos hetekig tartó hideget, és még nagyobb erővel robbant ki, mint tavaly.
A levelei május közepére, már teljes "keménységűek" voltak, így el jött az ideje, a sűrítésnek, azaz a levélmetszésnek, és természetesen metszét is kapott. Minden egyes hajtást 2-3 rügynél visszavágtam. Ahol nagyon apró volt a hézag, ott több levelet is hagytam. Azokon az ágakon, amit vastagítani szeretnék (értelemszerűen az alsó ágakat), ott a hajtásokhoz nem, vagy alig nyúltam, csak max az egyharmadáig metszettem le a leveleket.

Sajnos bármennyire is figyeltem a fát, hogy a drót ne nöjjön bele, volt egy-két hely ahol sikerült ezt elkövetnek, de annyi levele volt, hogy nem láttam annyira be, hiába húztam el a leveleket. Ez az én saram, de nem vészes a "sérülés" a videón majd látszik. 2-3 év alatt mikor elkezd eltünni a drót miatt kelethezett "minta", egy különleges (szerintem) öregebb hatást is ad a fának, de ez csak az én véleményem, és én is próbálom ezeket elkerülni, nála sajnos nem sikerült.
Most nem drótoztam, majd októberben, addig is pihenje ki a drót hagyta helyeket. Tápot viszont kapott még áprilisban. Szerves trágyát kapott, ami 5-7 hónapig egyenletesen adja le a "vitamint". Nekem ez az első fa, amelyiken leteszteltem ezt a fajta tápot, kíváncsian várom, mi lesz októberben.

Ez a cikk egy hónappal a munka után készült, így már most látszik, hogy nála beválik ez a fajta tápozás. Teljesen egészséges, és a levélmetszésnek köszönhetően, sokkal kisebb ízközöket hozott, mint az első kihajtáskor.
A munkáról készítettem előtte, utána képet, és felteszem a 2016 októberi állapotot is. Videó is készült, ahol (sajnos vagy nem sajnos, nem tudom) magyaráztam is mit, miért, hogyan vágok. Remélem, hogy lesz olyan bonsai kedvelő, akinek segítséget jelent, ha végignézi a filmet.


A videó a munkáról:

hétfő, 15 May 2017 18:59

Vörösfenyő (Larix decidua)

Ezt a Vörösfenyőt egy társamtól kaptam (Geritől), mikor lent voltam nála 2015 novemberében "erdőt járni". Tudta, hogy nagyon szeretnék egyet, és ez volt a meglepetés. Miután hazaértem, szabadföldbe raktam, hogy biztos, ami biztos fejlődjön nyugodtan, hogy tutira megmaradjon. Itt élte mindennapjait, de nem kellett félteni, mert minden egyes ágán jöttek a kis hajtások, amik egyre nagyobbak lettek, és napról-napra erősödött bennem a gondolat, hogy jövőre egy  ládába rakom, és megkapja az első alakítását.
Idén (2017) februárban, mikor elmúltak a fagyok, eljött a nagy nap. Ásóval, és óriási kedvvel mentem érte a “neveldébe”, hogy ládába tehessem. Kiástam, és akkor ért az igazi meglepetés. Nagyon sok gyökeret nevelt, és rendkívül laposan. A kiszemelt láda túl nagy lett volna neki, így egy kisebbet kerestem, de még ebben is tágasan él, annyira lapos volt a gyökérzónája.
Egy klasszikus stílust láttam benne (chokkan), teljesen egyenes törzzsel, amit nem akartam eldönteni egyik irányba sem. Nekem így tetszett. A tetején található elhalt részt ki lehet majd alakítani Jinnek, ezzel szimbolizálva az időjárás viszontagságait, vagy egy villámcsapás következtében megsérült csúcsú fát. A kúp forma még nem teljes, egy kicsit aránytalan, de ezt 1-2 éven belül reményeim szerint ki tudom javítani.
Azóta beköszöntött a tavasz, és minden ágán kihajtott. Szerencsére megtartotta a tavalyi növekedési szokását, és már látni, hogy szép hosszú hajtásokat nevel, amit majd ha kicsit “összeáll” visszacsípek.

néhány kép a Vörösfenyőről:


A videó a munkáról:

hétfő, 15 May 2017 17:38

Mezei juhar (Acer campestre) marás

Ezt a Mezei juhart egy 2015 decemberi yamadori alkalmával szedtem. A gyönyörűen terpesztő gyökérnyaka, és a két törzs fogott meg benne, ahogy egymáshoz hajoltak. Volt közöttük egy kis lyuk is, amin át lehetett látni.
2016 tavaszán nagyon gyengén indult el, és egész évben nagyon kicsi hajtásokat hozott. A vékonyabb törzsön, pedig egyetlen hajtás volt alul, így az októberi workshop alkalmával meg hánytuk-vetettük a dolgot, és arra jutottunk, hogy ez nem az a fa, amire sok időt kéne áldoznom. Legyen egy gyakorló fa Mezei juharból semmi több.
2016 decemberében gondoltam, hogy a levágott vékonyabb törzs maradványát, megfaragom, ezzel is gyakorlom egy kicsit a marást.
Nem siettem el a dolgot, persze ez a filmen nem látszik. 2 napig csináltam, szépen lassan, hogy a maximumot hozzam ki belőle, ami illik hozzá, és ami hozzám is közel áll stílusban. Mikor kész lett akkor leültem elé, csak néztem a fát, és cikázott a fantáziám a jövőjével kapcsolatban. A nap lassan lebukott, és elképzeltem, hogy fog fejlődni, hol fog még kihajtani, és mi lehet belőle. Szinte láttam az ágakat rajta, mikor már besűrűsödik, és egyre inkább éreztem, hogy elég közel kerültünk egymáshoz.
Alig vártam a tavaszt, hogy kihajtson. Meg is viccelt, mert márciusban még duzzadt rügy sem volt rajta, de 2017 áprilisában kihajtott, és már most annyi hajtás van rajta, mint tavaly egész évben.
Természetesen ehhez az kellett, hogy át is ültessem, mert a fa fele a levegőben volt, pedig megtömködtem a zeolitot, mikor beültettem. Mikor erre véletlen rájöttem, nem is csodálkoztam, hogy nem hajtott szerencsétlen, csak küszködött tavaly egész évben.
Tudom hogy gyakorló fa, de most már nem biztos, hogy Ő mindig gyakorló fa lesz, mert egész jó a kiállása, és lehet ha tényleg eltöltünk együtt 10 évet, akkor megháláljuk egymás munkáját.

néhány kép a a Mezei juharról:


A videó a munkáról:

Újra eljött az alkalom, hogy a Varjútövissel dolgozzak idén. Az első tartalom ezen a linken érhető el >>

Októberben, mielőtt telelni ment, dolgoztam vele. Sok oldalágat hozott, amit mind egy szálig visszametszettem első levélpárra, de volt sok ág, ami leszáradt. Nem emlékszem, hogy bármi sérülést okoztam volna neki a drótozáskor, akkor utólag sem láttam semmit rajta, és nem is lett nagyon megropogtatva. Valamiért ledobta, amit nem tudtam megfejteni akkor. Nagyon gyorsan hajt, és vastagszik. Elég sok ágnál a drót nyomot hagyott, pedig az összes hajtást folyamatosan csípkedtem, hogy ne vastagodjon olyan ütemben, ahogy eddig tette, de még ez is sok volt. Ezért tavaly októberben elhatároztam, hogy nem fogom év közben drótozni, hanem csak ősszel, minmdig teleltetés előtt.
Így történt egy most is. Elég sok hibát ki tudtam venni belőle, de sajnos volt még rajta bőven, így csak a remény maradt hogy tavasszal majd pattan olyan helyen ami nekem megfelelő lesz, és további hibák tüntethetők el a fáról. A telet sérülés és fagyás nélkül teljesítette. Elég korán a legtöbb fámhoz képest is az elsők között pattant meg.

Szépen jelentek meg rajta a levélpárok, amit minden 4-5 kihajtásánál visszacsíptem kettőre, ezzel próbáltam elkerülni a nagyon gyors ágvastagodást. Május közepén megérett a levélmetszésre. Levetkőzött, és bebizonyosodott, hogy jó volt az elgondolásom, mert nem sok ágnál hagyott nyomott a drót. Jó úton haladtam a visszacsípéssel, így ezt folytatom, hogy ősszel még állítható legyen az ág, és ne ugorjon akkorát.
Újabb hibákat tudtam kivenni belőle, de a szemfülesek láthatják a munkáról készült videóban, hogy maradt még benne két nagy hiba. Nem akartam akkor még eltávolítani a rossz helyen hajtott ágakat, mert nagyon "csárén" nézett volna ki a fa, ha nem pattam meg olyan helyen, amivel ellensúlyozni tudom a kivágott ágat. Mivel ez a tartalom a munka után 1 hónappal készül, már nincs benne a hiba, mert ahogy megjelentek a rügyek azon a helyen, ahonnan tudtam, hogy megoldható a dolog, azonnal kivágtam a meglévő ágakat. Így most 2 év hátrányba indulnak (minimum), az új hajtások, de igyekszem felzárkóztatni őket.
A videón látható a "mit, miért, hogy csinálom én" magyarázat, mert a metszési technikát más fáknál is fel lehet használni (pl.: Som, Mezei juhar, és általában a páros levelűek). A levélmetszés után 2 héttel már 2-3 centiméteres levelei voltak. Nagyon jó erőben van (túl jól van tartva :))))    ), így a cikk írásakor már egy visszacsípésen is túl vagyok. Ha így folytatja, akkor nagyon gyorsan be lehet sűríteni a fát, viszont folyamatos figyelmet igényel az ágvastagodás, mert ősszel még szereteném alakítani. Ami az óriási előnye a fának, az bizonyos mértékig a hátránya, de ha beszéled a nyelvét, akkor tudod kezelni.

Ősszel a maráson még finomítanom kell és miután most feltérképeztem, hogy pontosan meddig húzódik a halott rész a törzsön, ott is dolgozni szeretnék vele. Remélem folytatja ezt az erőteljes fejlődést, mert nagyon nagyon szeretem ezt a fát. Be kell szereznem belőle még egy példányt :)

 

Pár kép a fáról, metszés után, és előtt. Az első kép április 22-én készült, itt már vissza volt csípve:


A videó:
https://www.youtube.com/watch?v=EQxnNK4hu4o

szombat, 01 April 2017 15:02

"Fúzió" bonsai

Törzs összenövesztése magoncokból

 1. A törzs formáját dróthálóból felépítjük, majd egy falapra rögzítjük
 2. A magoncokat spirál alakban, kis kötöző drót segítségével a halóra erősítjük (a kötöző drót később belenő a törzsbe, de ez semmilyen egészségügyi problémát nem okoz a fának.
 3. Az összeerősített törzset nevelőtálba, vagy szabadföldbe ültetjük

Az összeforrás kb 5-10 évig tart. Az egyes hirtelen növekedésnek induló példányokat metszéssel lassítjuk

Erre alkalmas fajok:
Főleg a juharfélék, vagy a vékony kérgű fafajták (gyertyán, bükk)
A Tölgy, Galagonya, Szil, Kökény nehezen nőnek össze. Az örökzöldek közül a Tiszafa alkalmas a módszerre.

péntek, 24 February 2017 05:43

Átültetés

A bonsai fáinkat időről-időre át kell ültetnünk, mivel zárt élettérben tartjuk őket. Talajuk idővel ellevegőtlenedik, felgyűlik a folyamatosan képződő gyökérzet, a műtrágyáktól magas lesz a közeg sótartalma és a talajlakó kártevők is felszaporodhatnak. Lombos fák esetében 2-3 évente, míg örökzöld fáknál 5-10 évente ajánlott az átültetés. Optimális időpontja a növény nedvkeringésének megindulásakor, azaz március-áprilisban van. Ültetőközegünk legyen levegős, jó vízáteresztő képességű. Ültetéskor a növényt célszerű dróttal a tálhoz rögzíteni, mert,ha valóban laza,levegős talajt használunk, akkor nem lesz benne tartása a fánknak. A frissen átültetett növényünket néhány hétig tartsuk fólia sátorban, vagy félárnyékos helyen!

A következő képeken megmutatjuk lépésről-lépésre egy Húsos som átültetésének a folyamatát:
1. kép - Növényünk a régi táljában
2.kép - A tál előkészítése:a rögzítő drótokat előre behúzzuk,a lyukakat szúnyoghálóval befedjük.
3.kép - A tál aljába egy vékony drénező réteg kerül.
4.kép - Akadama átszitálása.
5.,6.,7. kép - A gyökérről lepucoljuk a régi földet,ha kell,metszünk belőle.(ennél a somnál most nem sokat kellett)
8.,9. kép - Kártevők.Likvidáltuk őket.
10.kép - A fa bekerült a tálba.
11.kép - Mészkőzúzalékot szórtunk a talajra,mészkedvelő növényeknél ez fontos!
12.kép - Egy vékony bambusz bot segítségével finoman tömörítjük a talajt.
13.,14.kép - Miután beállítottuk a fát a megfelelő szögbe,dróttal a tálhoz rögzítjük.
15. kép - És készen vagyunk!!

A folyamat képekben:

szombat, 18 February 2017 22:06

2017.10.20 - 10.21 bonsai workshop

2017. október 20-21-én workshop Hosszúhetényben.
Fő téma: nincs téma. Minden ami bonsai!!

szombat, 18 February 2017 22:05

2017.08.19 bonsai workshop

2017. augusztus 19-én workshop Hosszúhetényben.
Fő téma: Örökzöld alakítás - oltás, szemzés

szombat, 18 February 2017 22:04

2017.05.27 bonsai workshop

2017. május 27-én workshop Hosszúhetényben.
Fő téma: Lombmetszés

szombat, 18 February 2017 22:02

2017.04.28 - 29 bonsai workshop

2017. április.28-29 workshop Hosszúhetényben.
Fő téma: Bonsai Piknik - workshop és alakítási bemutató

csütörtök, 16 February 2017 13:10

Gyertyán erdő a "semmiből"

Ezt a kompozíciót egy társam Gy. Csaba csinálta, és a csoportba publikálta, onnan vettem ki, és osztom meg veletek...

Nemrégiben Ica és Józsi tanácsát megfogadva gyertyánlesre indultam. "A gyertyánt az Isten is bonsainak teremtette.."- szólt a jól ismert tanács. Kiváló gyakorlófa, jól ered és van belőle dögivel..:-)
Egy tavalyi kiránduláson Cserkút feletti sziklás platón már szemet szúrt a mostani alanyom, egy a földön laposan szétterülő - sziklák között kapaszkodó - gyertyánbokor-rengeteg ötlött az eszembe és miután a másfél héttel ezelőtti melegre sikeredett hétvégén többünkön kitört a láz, útnak eredtem.. Íme az alapanyag amiből kiindult az elmúlt heti építkezés..:-) Valószínűleg mindannyian találtatok már ehhez hasonló bokorszerű kis fácskákat.. Nos hazahoztam belőle egy kisebb rakattal és már a szedéskor nagy örömömre kiváló fészekszerű és igen bojtos gyökérzóna fogadott és szinte csak a nagy tartógyökeret kellett likvidálnom. (Kép mellékelve)
Mivel tudtam mit tervezek zsebre vágtam két nagy marék követ és a környék mohapárnáit is alaposan megcsupáltam. Itthon a simabőrű fehérnéphez szokott műtermem lett a csatatér, ahol a megszokott "macsekok" helyett most föld, gyökér, ágak és egyéb hulladékok borították a talajt.. Szétválogatás után jött az óriási ajándék.. Nem elég, hogy hibátlan mennyiséget sikerült kiszednem a tervezett gyertyán-erdömhöz - de a "selejtből" - ami nem illett a képbe gyönyörű önálló fák keletkeztek.
Találtam ikadabukit, fukinagashit, kéttörzsű szépséget, szóval volt öröm. Felmértem a tervezett méretet és összeácsoltam hipp és hopp és 125x45-ös hosszú fadobozt, melynek felületét egyébként egyszer Mandala Bonsai Ilona által feltöltött fakezelés japán módra című film alapján készítettem.
Disznópörzsölő, sika-mika és pác. Jófajta látvány lett. Aztán nekiugrottam és néhány napig alakítottam. György Imre asszem csabai kolbászt ígért a vadkörtének, én úgy gondoltam építek az enyéimnek egy olyan csuda helyet, ahol rögtön kedvük lesz gyökeret verni, mert ha van neki szépérzéke - mármint a gyertyánnak - akkor itt bizonyosan örömmel horgonyoz le. Kiváló ómennek veszem, hogy egy helyi pók máris behálózta magát az erdő ágai közé, szóval dolgoztam vele egy nem keveset és ez lett. :-)
(természetesen 3d-ben sokkal csudább...)

A képek az erdőről

Ennek a Galagonyának az előző cikke ezen a linken található >>

Ez a galagonya 5 éve került hozzám. Ő volt az első yamadorim. A fenti képen a 2012-es (kiásás utáni kép) és a jelenlegi kinézete látható. 2013 tavaszán kezdtem el a törzsét kialakítani úgy, hogy minél inkább hasonlítson a természetben található halott fa részekre. Akkor még igencsak a lelkesedés hajtott, és nem sok tudás, pláne nem marási tudás volt a tarsolyomba, de nagyon sok halott fát néztem, és fényképeztem le a vadonban, és próbáltam hozzá hasonlót kialakítani. Rájöttem (lehet tévesen), hogy a marás lehet bármilyen részletes, akkor sem lesz nekem tökéletes, viszont egy év elteltével, mikor az idő kezdi el "marni", akkor nagyon sokat számít a részletesség, mert valóban úgy néz ki, mintha a természet alakította volna, csak egy kicsit felgyorsítottam az időt. 2013 óta minden fél évben martam rajta egy kicsit, mert addig nézegettem, mit - hogyan kéne csinálni, mert nem rajzolok szépen, és amikor megvolt a terv a fejemben, akkor megcsináltam. Mikor kész volt a terv, akkor a munka befejezettnek volt tekintve, hogy a következő lépést is rendesen átlássam. 2016 decemberben megalakítottam, és ahogy időm engedte, meg is akartam marni a törzsét, mert hiányzott belőle az igazán finom részlet. Ez most januárban sikerült (2017 január), és úgy gondolom sikerült megvalósítani a részletességet, hogy ne legyen sima és feltűnően sok egyenes szakasz sehol, hanem mélyedésekkel, "kikorhadásokkal" imitálva az időt 99%-ban kész van. 100% nem lehet, mert egy fa szerintem soha nincs kész. :-D

Az egész törzsön, ahol túl egyenletes, túl homogén volt, ott bele,martam egy kis odút, mélyedést, vagy csak egyszerűen "megtörtem" a felszínét hogy mikor jön az idő dolgozni vele, akkor sokkal könnyebb dolga legyen, és 1 év múlva mikor ránézek a fára, egy olyan mart törzs köszönjön vissza, mintha tényleg a természet alakította volna ki. Nem hiszem, hogy maró mester lennék, ahhoz nagyon keveset martam még, de egy barázdált, vonalas, odús marást sikerült létrehoznom a halott törzs egészén. A legnagyobb bajom az volt, hogy nem volt igazán kicsi szerszámom hozzá, amit pótoltam. Szereztem 0,8mm-től 3mm-ig kicsi fúrófejeket (ami látható a videóban is) és ezekkel viszonylag könnyen meg lehetett csinálni, ami az elképzelésem volt. Szép apró mintákat lehet csinálni, de ennek a hátránya, hogy nagyon lassan halad az ember.
Többször mondtam már erről a fáról, de én biztos, hogy elfogult vagyok, mert ez a kedvenc (jelenleg a legkedvencebb :))) ), és ráadásul az első yamadori fám, de nagyon jó lett a végeredmény. Természetesen készítettem róla videót, de felgyorsítva tettem fel youtube-ra, mert senki nem nlézne végig egy három órás marást. Fényképet is készítettem ahol részleteiben lehet látni a végeredményt, és ha még hozzágondolom, hogy az idő is alakítani fogja, akkor én tényleg egy szép mart törzset látok.

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel!
Tavasszal tálba ültetem és egy szép zöld (antracit) tálat szereztem neki. Mit még megjegyeznék ennél a fánál, hogy tavaly, mikor a Mesterünk segített alakítani ezt a fát, utána, mikor hazajöttem nézegettem, és felidéztem miket mondott. Azt hiszem az volt az első olyan pont, hogy ráéreztem arra hogyan is kell csinálni, és milyen hiányosságaim vannak. Azóta kicsit másképp látom a fákat. Ezt külön köszönöm, mert ezt soha nem mondtam neki.

néhány kép a Galagonyáról:

A videó a munkáról:

szombat, 05 November 2016 05:35

Sebkezelés nagy felületű sebnél

Sokszor előfordul, hogy a yamadori fáknál a vágásnál nagy seb keletkezik. Ekkor szoktunk elgondolkodni

"hogyan tüntessük el a sebet"


Ezt nagyon hosszú idő alatt növi be a fa, vagy teljesen nem is tudja benőni. Ezért ezzel a technikával szépen eltüntethetjük a sebet, lezárhatjuk. A képeken egy Gyertyán (Carpinus

betulus) látható, ami átesett ezen a folyamaton, és Józsinak köszönhetően, dokumentálta is képekben.

kedd, 25 October 2016 18:31

Carpinus - egy év elteltével

Ennek a gyertyánnak az előzménye itt található >>  Ez a gyertyán egész évben nagy figyelmet kapott, mert rövid ízközöket szerettem volna elérni. Korán indult el, és az áprilisi fagy sem tett kárt benne, így május elején, már fénymetszettem, és a megnyúlt hajtásokat visszavágtam 2-3 rügyre.
Július közepére ismét "ropogós" levelei lettek (ezt nem tudom másképp mondani), és mivel látszott rajta hogy kicsattan az erőtől, kapott egy teljes lombmetszést, illetve a nagy hajtásokat ismét visszavágtam 2-3 rügyre.
Idén nem árnyékoltam, így augusztus végére látszott, hogy a levelek szélei kicsit megégtek, de más probléma nem volt vele. Az erejére jellemző, hogy a torzs elején januárban eltávolítottam egy dudort, és óriási léptékben elkezdte benőni.

Végre eljött az október, amikor tökéletesen látni lehetett mit értem el vele egy idény alatt. "Kicsomagolás után", már látszott, hogy rettenetesen kicsi izközök vannak a hajtásokon, és nagyon besűrüsödött az egész fa, kivéve a csúcs, mert az be volt bandázsolva, így az a 2017-es évre marad. Amúgy is hadilábon állok a csúcsokkal, miért ne ő lenne kivétel :)

Megmetszettem, kipucoltam a rossz helyen hajtott ágakat, és megdrótoztam az egész fát. Nekem eddig ez a drótozási rekord, mert majd 8 órán keresztül tartott. Az egész folyamatott megörökítettem videón. Azt hiszem szép lett. Most már kéne hozzá egy tál, mert megérdemli, amit meg is fog kapni fenruár végén.

A videó a munkáról:

Egy olyan eseménynek szeretnénk otthont adni, ahol a magyar bonsai-gyűjtők megoszthatják egymással tapasztalataikat. Lehetőség nyílik egymás megismerésére, szakmai kérdések megvitatására. Lesz alakítási bemutató, valamint több, mint 300 fán lehet majd megtekinteni az alkalmazott alakítási technikákat.Belépődíj nincs :)
Étkezési lehetőség a szomszédos Klumpás Konyhán.
Parkolás a falu elején levő parkolóban.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Ica és Józsi

Ha szeretnél részt venni az eseményem jelezd felénk a részvételed az alábbi eseményen:
https://www.facebook.com/events/1551761661787506

Varjútövis (Rhamnus catharticus) bonsaiEzt a fát a mesteremtől kaptam 1 éve, és nem tudom mióta nevelkedik bonsainak, mióta van "tálban". Tavaly elég szépen fejlődött, emlékszem minden mozzanatára, mert azért kaptam, hogy nézzük meg nálam hogy fejlődik.
Nagyon jó erőben van. Idén már egyszer vissza kellett vágnom, és most kapott egy levélmetszést is. Az elhalt részt megfaragtam, és mivel nagyon erőteljes (férfias) a fa kinézete, ezért egy kis "női motívumot" próbáltam belecsempészni a marásba. :)

A végén a megmaradt ágakat megdrótoztam. Fejlődése nagyon hasonlít a Soméhoz. Az ágai nekem gyengébbnek tűnnek, és egy idény alatt olyan vastagat növeszt, hogy drótozhatatlan. Az első levélpárra vissza kell metszeni (mint a Somnál), mert különben megnyúlik, és hatalmas ízközöket hoz.
Hajlamos a "megállásra", ami azt jelenti, hogy egy ideig kihajt, mint minden lombhullató, de aztán szó szerint megáll. Nincs következő növekedési hullám, vagy csak a klímaváltozás miatt csinálta, de magától nem hajtott semmit tavaly. Viszont, ösztönöztem. Ha akár egy centit is vágsz az ágából, akkor az egész fa újra elkezd hajtani.
Amit még észrevettem, hogy szereti a vizet. Nagy melegben a napi háromszori locsolás kell neki, mert a reggeli locsolás után, kb. délután 3-ra elfogy a nedvesség. A hajtások lekonyulnak, de ahogy vizet kap, azonnal helyre jön. A levéltetvek imádják. :)
Most megkapta az első formázást. 2-3 év és szerintem nagyon szép fa lesz belőle. Nagyon vigyázok rá, mert egy olyan embertől kaptam, akinek sok mindent köszönhetek, és akitől csak tanulni lehet.

Képek a fáról. Az első a kép amilyen volt (egy metszésen már túl volt), utána a jelenlegi kinézet, és a részletek...

Készítettem a munkáról egy videót, azt is megosztom veletek:

Ezt a fát 2015 március végén gyüjtöttem be. Egy erdőben található villanyvezeték alatt nőtt társaival együtt. Ezek a helyek híresek arról, hogy az ELMŰ emberei évente visszavágják a vezeték alatt növő fákat. Itt sem volt másképp, és sajnos elkéstem, mert már tudom, hogy január végén jönnek visszavágni, így mikor megtaláltam már csonkolva volt. Annyira sűrűn voltak a fák, hogy rengeteg időbe telt, mire kiválasztottam egyet, amit kiások, mert meg kellett nézni mindegyiket. A föld alatt volt a fa fele, és akkor látszott igazán mekkora "gyári" odú van rajta. Hazajött velem, és egy évig vígan nőtt, ahogy tudott. Az első év tapasztalataiból tudom, hogy egy évben, akár 2-3cm vastag hajtásokat is tud hozni, ami a visszavágások miatt rettenetesen megnyúlik.

2015 decemberben kapott egy metszést, és amelyik ága elfogadható volt, az drótoztam is. Idén, - azaz 2016 május - kapott egy metszést, és levélmetszést, és mivel csak a baloldala, és a hátán alul van benne élet a sorozatos visszavágástól, ezért saját maga tanukija lesz. Miért? Mert nekem nem tetszik ha csak az egyik oldalon van lomb. Kimartam hátul a törzset, és a hátul lent növő ágat "befűztem" a kimart részbe, és bízok benne, hogy levélhullásig annyit fog nőni, hogy rendesen megvastagszik, mint tavaly. Így most megmartam az elhalt törzs többi részét is. A finomításhoz, kell szereznem egy kisebb hegyű fúrót, mert a baloldali törzsnél elég közel van az élő rész, és a naggyal nem merem, nehogy baj legyen, de az alap marás megvolt.
A felvezetésről és a marásról a képek (az első kép, ahogy kinézett, mikor hazajött):

Ezzel egy időben egy videó is készült a fáról. Tudom sokan már lemondtak volna róla, de nekem tetszik, főleg az, hogy évről évre kibírta a visszavágást, és meg tudja mutatni az igazán "elgyötört" törzsét. Szerkesztettem egy elképzelt képet, hogy nagyjából milyenre szeretném csinálni.

Ime a videó:

hétfő, 30 May 2016 08:44

2016. New Talent Contest

Az alapanyagok2016 május 20-án volt a Magyar bonsai tehetségek versenye (Hungarian New Talent), amin a bonsai csoportunkból ketten indultunk. A győztes indulhatott a másnap megrendezett nemzetközi new talent versenyen, így a tét is megvolt. Ráadásul nekem külön tét volt, hogy ne hozzak szégyent a csoportra, és a mestereimre (Josef Burschl és Mandala Bonsai Ilonára), és nem utolsó sorban nemes ellenfele legyek a csoporttársamnak Karcsinak.
Fél 10-re megérkeztünk, megkerestük a termet, ahol már volt két versenyző.
A versenyzői névsor: Gaál Boti, Imre György, Deutsch Károly és Simon Csaba
Tíz órakor jött a sorsolás, ki melyik fát kapja meg. Az alapanyagok, hát finoman szólva is rettenetesek voltak, amit az Oázis kertészet biztosított a versenyre. (megjegyzés: Nem az Oázis tehet róla, hanem a fajta nem alkalmas erre. Nem az Oázist akartam rossz színben feltüntetni). Az igazsághoz tartozik, hogy én elég sokat gyakoroltam, és jártam a kertészeteket, de az ilyen alapanyagokat mindig ott hagytam, mert azt gondoltam, hogy ilyet úgy sem választanak, mert ebből szó szerint varázslattal lehet bármit kihozni. Tévedtem...

Én a 3. számú borókát húztam. A felügyelő bíró látva az alapanyagokat, engedélyt adott, hogy cserélhetünk ha akarunk. Az én borókám egy tőből, vizszintesen 6 ugyanolyan törzset hozott, így nem volt kérdés, hogy megnézem a többit. Végül az 1. sorszámú boróka mellett döntöttem. Az sem volt tökéletes növény, de sokkal jobb volt, mint amit húztam. Azt hiszem rajtam kívül még ketten cseréltek, de erre nem emlékszem pontosan, mert már akkora volt az izgulás, hogy ez a rész kiesett. Elkezdődött a munka, amire 4 óránk volt. Karcsi japán zenét kapcsolt be, és ekkor adtam hálát az égnek, hogy hoztam mp3 lejátszót, így nem egy idegen dallam jött a fülembe, ezzel elterelve a figyelmemet, hanem az otthon jól megszokott zenére bonsaioztam,  mint otthon.

A többiekre nem mertem nézni, nehogy befolyásoljanak, de a munka elején (talán 20-30 perce dolgoztunk) felpillantottam, és velem szemben Gaál Boti volt, az ő fáját láttam meg. Nagyon jó alapanyag volt nála. Pontosan ezek miatt nem akartam rájuk és a fáikra nézni, de megtörtént. Aztán még jobban a munkára, és a fülembe hallható zenére koncentráltam. Nem néztem sem a közönséget, mert mind kiderült voltak egyre többen. Mikor az első agát hajlítottam, akkor vettem észre hogy mennyien vannak a teremben, mert jöttek oda nézni a munkát. 3,5 óra elteltével majdnem kész voltam, akkor néztem meg a többiek munkáját is, hogy reménykedjek -e még egy jó szereplésben, vagy az esélytelenek teljes nyugalmával mehetek majd ki a teremből. Amit láttam megerősített benne, hogy van esélyem, akár még nyerni is.

Képek a Magyar versenyről, az alapanyagokról, és a munkáról (bocsánat a képek minőségéért, de "csak" telefonnal készültek):


Miután kimentünk a teremből Karcsi mondta, hogy nem volt elképzelése a fáról, annyira ..... volt az alapanyag. Ahhoz képest nem lett rossz a varázslat, amit csinált. Az eredményhirdetés 4 órakor lehetett (nem emlékszem pontosan). Tóth-Szabó Balázs a bírák által elmondott jellemzést felolvasta, és ekkor derült ki, hogy én lettem 2016-ban a magyarországi new talant nyertese, így én indulhatok másnap a nemzetközi New Talent versenyen. Az örömömet ki sem tudtam adni, mert hogy nézett volna ki, hogy egy emberke üvölt, hogy megvan, megvan, sikerült...
A fákat mindenki megkapta, és elindultunk Karcsival hazafelé. Székesfehérvártól Budapestig csak vigyorogni tudtam, és azt mondogattam, hogy sikerült, nem hoztam senkire szégyent. Nagyon örülni még ekkor sem tudtam, mert láttam Karcsin, hogy bármennyire lazán vette a dolgot, szerette volna ha ő nyeri a versenyt, így nem akartam bántani az örömömmel. Na de mikor átültem a saját autómba! Ott tört ki belőlem az öröm.

Próbáltam volna korán lefeküdni, hogy pihenjek, de nem nagyon tudtam elaludni, mert még mindig azon járt az agyam, hogy megnyertem a versenyt. Másnap aztán szintén az esélytelenek nyugalmával indultam el Székesfehérvárra. Az úton óriási torlódás volt, így nyugodtnak már nem nevezhettem magam. Pontosan fél 10-re értem oda, akkor már mindenki ott volt, és ráadásul nekem asztalom sem volt :) Ez annyira megzavart, hogy mikor kérdezték tőlem honnan jöttem, tökéletesen rossz angolsággal szinte még válaszolni sem tudtam :)

Én a magyar versenyzőKaptam asztalt, és jött a fák sorsolása. Én a 17-es számú fát húztam. Ez már teljesen rendben lévő boróka volt. Akinek nem tetszett, itt is volt lehetőség egy cserére, amivel a német versenyző élt is. Itt már az elejétől kezdve nagy nézősereg volt, így itt is előkerült a füles, hogy ne halljam az angol és német szöveget, ne kelljen akaratom ellenére is fordítanom, miről van szó. Nagyon gyorsan eltelt a 4 óra. A rutintalanságom miatt nem vágtam le elég ágat, így nagyon sok zöld, illetve kis ágam maradt amit drótozni kellett, és a vége előtt 40 perccel kezdtem csak az ágakat beállítgatni. A vége előtt 20 perccel jött a meglepetés, hogy amit elterveztem azt nem tudom megvalósítani, mert így a hátulján egy éktelen nagy üres rész lett volna. "Szintek" helyett a helykitöltéses taktikát választottam. A vége előtt 5 perccel raktam rá a Balázstól kapott mohát. Egyértelműen nem voltam nyerő helyzetben. Mikor kirakták a fákat, hogy mindenki megnézhesse, a Holland versenyző fája tetszett a legjobban. A második helyen nálam az Osztrák versenyző fája volt. Véleményem szerint ugyanazt a helykitöltéses formát használták, mint amit én csináltam, annyi különbséggel, hogy az ő fájuk alacsonyabb, arányosabb fa volt. Nálam a 3. helyen Szlovénia állt.

Képek a nemzetközi New Talent versenyről:


A végeredmény a következő lett: Hollandia, Ausztria, Németország

További eredményeket nem szoktak mondani. Többen azt mondták, hogy ne szégyenkezzek, annyira nem lett rossz a fám (mindenkinek a saját véleményére, ízlésére bízom, és van önkritikám is (nem vagyok elszállva) de az első ötben benne voltam), mindenesetre tényleg sajnálom, hogy nem lettem dobogós, de ezt egyértelműen a rutintalanságomra fogom, és elhatároztam, hogy amennyi borókát csak lehet, annyival fogok dolgozni, mert alapból nem szeretem őket. Majd ezután megfogom szeretni, hogy ha évek múlva valaki visszatekint, hogy ki lett 2016-ban a Magyar New Talent, akkor lássa, hogy volt értelme, hogy ez a Simon Csaba gyerek megnyerte, mert bár a nemzetközi megmérettetésen elvérzett, azért (már) ért a fákhoz :)

Köszönöm, hogy ezt megoszthattam veletek. Köszönöm, hogy Karcsi benevezett a new talentre, és sajnálom, hogy jobb voltam nála. Ettől még barátok vagyunk, azaz majdnem barátok :)))
Nagyon köszönöm a Mesternek (azt hiszem hívhatom így és nem sértődik meg, hiszen a tanítványa vagyok), hogy eddig is tanított, és irgalmatlan nagy hálával tartozom Icának (mesterasszonynak!), hogy tanított a borókákból, és a technikából. Nélkülük ez nem jöhetett volna lérte. És nem utolsó sorban köszönöm a páromnak, hogy a hobbymmal foglalkozhatom!

Update: Nagyon köszönöm mindenkinek aki közreműködött a dologban, hogy megkaphattam az alakított fát. Akit meg tudok említeni: Tóth-Szabó Balázs, és Baumann Attila

2016 március 18-19-én volt az idei első Rinzai Bonsai workshop. A központi téma az örökzöld oltás volt. Nagyon sokan vittük a borókáinkat, fenyőinket, hogy kisnövekedésű fajokat oltsunk rájuk, mert az alap boróka "szellős", vagy mert gyorsan fejlődik, illetve fenyőknél parviflora nemest oltottunk rá az alanyokra.

Természetesen lombhullató fákkal is dolgoztunk, mindenki amit hozott, és meghallgattuk a tanácsokat, a miérteket. File Zoltán személyében tálak közül is válogathattunk. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani, hogy megtisztelt minket a jelnelétével. Nagyon hiányzott már egy ennyire komplex workshop, mert szeptemberben volt az utolsó találkozó. Jó volt találkozni, beszélgetni, megosztani a tapasztalatokat a távoli bonsaios ismerősökkel.
A workshopon volt egy mini kiállítás is, ahol a workshop résztvevői, és a rendezők állították ki a fáikat. Nézzétek meg az ott készült képeket, és a videót a workshopról, a teljesség igénye nélkül.

A video:


 

És a képek:

csütörtök, 03 March 2016 09:59

Hajtáshervasztó darázs (Janus compressus)

Janus compressus (hajtáshervasztó darázs) ha ilyet találtok az ágvégződéseken azt rögtön vissza kell vágni az egészséges részig vigyázva arra hogy a lárva bent ne maradjon mivel képes végigrágni magát az ágon egészen a törzsig ahol helyrehozhatatlan károkat tud okozni

Ez a videó a szeptemberi workshop összefoglalója. Az időjárás éppen a határon volt, mert esett, csepegett, szemerkélt, és néha-néha a szél is fújt. Ha beszélgettünk, akkor fáztunk, így általában gyorsan mindenki igyekezet visszatérni a munkához.
Ebben a videóban látható, egy Tiszafa első alakítása, amiről cikk is készült. Azt ide kattintva olvashatjátok >>

Van egy vicces jelenet is :) . Egyik társunk egy borókát hozott a workshopra, amit Icuka san "vett kezelésbe", és egy nagyon szép fa lett belőle, de a lényeg csak ezután jött...
 

hétfő, 25 January 2016 14:16

Crataegus chan

A nevem Csaba. A Crataegus nevet azért választottam, mert elég sok galagonyám van, amiért a csoportban már nevettek is rajtam, de ha még találok a yamadorik alkalmával, és arra alkalmasak, akkor hazajönnek velem :).
Nem vagyok bonsai mester, sőt! Egy igazi kezdő vagyok, akinek meg van a kellő lelkesedése. Az első bonsainak nevezhető fámnak 2008-ban lettem a tulajdonosa. Utána sokáig csak ő volt, majd elkezdtem egyedül járni a földeket, erdő széleket a lakóhelyem körül. Sokat olvastam az angol és német oldalakat, hogy információt gyűjtsek a bonsai neveléséről, hogy mit hogyan kell csinálni, mert a magyar oldalakon nem nagyon találtam használható infót, vagy amit találtam annál többre volt szükségem.
Általában nem hiányzott a társaság sem az információ csere, mert nem gondoltam, hogy ez a hobbi ennyire az életemmé válik. Csináltam, amit csináltam, mikor 2014-ben kaptam egy telefont, hogy menjek el egy bonsai workshopra. Gondolkodtam, majd úgy döntöttem, csak nyerhetek rajta, illetve a, mit veszíthetek a helyes megfogalmazás. Itt ismertem meg az Isike Magasaki Bonsai tagjait. Óriási lökést adtak nekem, és olyan információkhoz juthattam, amit addig nem olvastam.
Nem nagyon szeretném bő lére engedni a bemutatkozást, de nagyon sok embernek köszönhetek nagyon sok mindent. Leginkább Joshi sensei-nek a tanácsokért, és azokért a dolgokért, amit nem is magyaráz el, hanem csak el-elejt 1-2 mondatot, és azon jár az agyam, hogy ezt miért mondta, mit is kéne csinálnom.

Ilyenkor pont azt érzem, mint mikor iskolába jártunk, és a tanműhelybe azt mondta a mesterünk, hogy srácok a szakmát el kell lesni.
Amióta ismerem az csoport tagjait nem kell egyedül járnom az erdőt, mezőt, hanem vannak társaim. Yamadori közben, ha találunk valamit, akkor már a helyszínen megszoktuk beszélni, ki mit gondol a kiszemelt fáról.
Azóta más szemmel látom a bonsait, és azt hiszem a fáim minőségén is meglátszik, vagy meg fog látszani, de ezt majd az idő megmutatja. El kell még egy pár évnek múlnia, mire normális fáim lesznek, de nem aggódok.

És akkor 1-2 kép a fáimról:

vasárnap, 24 January 2016 08:29

Tiszafa - Taxus baccata - Fedőneve: Balázs

Ezt a fát 2012-ben “bírtam” kiásni, egy eladó ház udvaráról. Balázs, az akkori tulajdonos, szólt hogy nézzek körül a kertben, mert az új tulajdonos átépíti a házat, és fenyőket, tiszafákat fog kivágatni. Őt elhoztam, (és 3 társát, amiből 1 maradt meg). 2014 tavaszán hangyák lepték el a gyökerét, mert szabadföldben volt, így kivettem a szabadföldből, és ebbe a “gyönyörűséges” cserépbe ültettem. :)

Taxus baccata bonsai 1
Tiszafa bonsai
2015 szeptember: Eljött az idő, hogy a hatalmas idei növekedés után, valami frizurát kapjon.
Már mikor 2015 tavaszán jöttek az első hajtások, akkor látni lehetett, hogy elég szép lesz. Minden nap nézegettem, és már előre láttam, hogy fog kinézni.
Rengeteg új rügy, új hajtás volt a fán, és szeptemberre, már nem is lehetett volna látni, mi volt az elképzelésem, mi volt az a szép fa, amit tavasszal láttam, akkorát hajtott. Aztán eljött a szeptemberi workshop Hosszúhetényben, ahova mindenképpen el szerettem volna vinni, hogy a Mester megnézze, és együtt elindítsuk az igazi úton. Elkezdődött a munka...

Taxus baccata bonsai 2

Útmutatásaival ki lett marva a fa (alap marás), és a felesleges ágakat, hajtásokat visszavágta. Majd jött a drótozás, és mivel elég rosszul, és lassan ment, besegített Ricsivel. Így pikk-pakk be lett drótozva. Másnap jött a beállítás, és a végeredmény. Pontosan azt a fát láttam viszont, amit tavasszal láttam, mielőtt elszaladtak a hajtások. Fülig ért a szám, mert annyira szép lett. Nagyon köszönöm Józsi Mester ezt a fát, és természetesen Ricsinek is a drótozásban a segítséget.

Most ő a kertem dísze! Egyszerűen gyönyörű lett...

vasárnap, 17 January 2016 11:41

Carpinus, Gyertyán - Fedőneve: Fen

Ez a gyertyán 2014 májusában került hozzám, Rinzai Bonsai-tól vásároltam, mert felénk gyertyánt nem lehetett elvétve sem találni, és akkor még ismerőseim sem voltak, akikkel együtt mehettünk volna yamadori túrára.
Amikor kiválasztottam így nézett ki.

 

carpinus bonsai, 2014.05


Azonnal megtetszett a törzse, és bár volt választék, de számomra kérdés nem volt, melyik lesz az én fám a sok gyertyán közül.

Miután fényképezkedett egy metszést kapott, így látni lehetett rendesen a hajtásokat.


carpinus bonsai, metszés után

 

Kiválasztottuk a jó helyen lévőket, amik a vázszerkezetét jelentik ma is, és a többit levágtuk. Jó helye volt nálam úgy gondolom, mert szeptemberre gyönyörűet fejlődött.

Kapott egy alap alakítást, hogy mégis hogy áll neki a frizura, majd legközelebb 2015 márciusában elvittem a workshopra, hogy nézzük át.

 

carpinus bonsai, 2014.10


Májusban ismét workshop volt, és ismét elvittem a fát, mert volt rajta munka. Sajnos nagy érdemi munkát nem tudtam csinálni, mert 2 hónap alatt akkorát hajtott, hogy belenőtt a drót, és inkább hagytam pihenni fél évet az ágakat.

Kapott egy levélmetszést, az alsó ágak kivételével, és azokat vissza sem metszettem, hogy húzza meg egy kicsit a fát. A csonkot viszont lefaragtam, átmenetett adva a fának. Ezt már most látom (ahogy egyre több tapasztalatom van benne), hogy nem sikerült fényesen, de majd idén márciusban javítom a hibát. Arról nem beszélve, hogy figyelő szemek előtt sokkal izgulósabb marni, mint itthon egyedül :)

 

carpinus bonsai, a worshop munka előtt


2015 júniusa óta nem volt a toppon. Nagyon kicsi leveleket hozott (ami nem lenne baj), de látszott rajta, hogy valahogy erőlködik. Ha a tied a fa, akkor látod rajta, hogy valami baj van. Kérdezősködtem, és azt a tanácsot kaptam, hogy sok tápot kapott. Mindent az előírásoknak megfelelően adagoltam, de ez volt a baj. Augusztus végére látszott, mintha észhez térne. Jöttek az új hajtások, de a levél még mindig nagyon apró volt.


2016 januárban volt arra időm, hogy átnézzem őt. Nap, mint nap kimentem a sátorba, és csináltam vele valamit, és gondolkodtam, hogyan tovább. Mikor elterveztem egy döntést, akkor azon rágódtam órákig, napokig, hogy bár a szemem látja, hogy jó döntés, nem tudtam valóban az, vagy csak én látom annak.

 

carpinus bonsai, 2016-ban, mielőtt elkeztem a munkát


És akkor Ricsi felhívott telefonon, hogy jöjjünk össze és bonsaiozzunk együtt kicsit. (ezúton is köszönöm a lehetőséget!) Átvittem őt, és egy másik fát. Elmondtam Ricsinek, mi a dilemmám. Ő pedig elmondta hogy épül fel egy ágrendszer, és ezt hogy alkalmazzuk élőben a saját fáinkon. Elkezdtük a munkát.

 

carpinus bonsai, Ricsinél a munka előtt

 

Metszés, tisztítás, ritkítás. Folyamatosan megbeszéltük, a mit-miért dolgot. És egyre inkább körvonalazódott, mi is rejlik benne, amit láttam, de nem mertem megcsinálni.
Illetve helyesbítek. A végén olyan látvány jött elő, ami Ricsinek köszönhető. Az ő stílusának, mert hiába néztem mit hogyan csinál nem tudtam lekövetni egészen a végéig.

Volt a fán számomra zavaró ág, amit egészen a végéig nem szedtünk le, de mikor a vége felé jártunk, akkor döntöttünk úgy, hogy bizony mennie kell. Ricsivel 1 pillanatig nem gondolkodtunk. Mindketten láttuk, hogy nem jó.

 

És itt megállnék egy pillanatra.
Ha bonsaial foglalkozol, akkor én azt javaslom, keres magad mellé társat. Sokkal gyorsabban haladsz, és ha már mindketten azt látjátok, hogy mennie kell (ez szerintem stílustól teljesen független), akkor bizony vágni kell az ágat. A modellezésben szokták mondani, hogy egyedül nagyon nehéz, és keress magadnak valakit, akivel rájöttök a hibákra, és egyszerűbb tervezni is. Én úgy gondolom, hogy ebben a témában is nagyon jó, ha többen vagytok. Még akkor is, ha nem egy a véleményetek, mert legalább drótozni, felemelni a fát van segítséged, mert ezt egyedül én kb. egy teljes napig drótoztam volna, de ketten  (na jó Karcsi is segített egy 20 percet - amit köszönök, és azt is hogy hagyta kibontakozni Ricsit :)))  ) 4 óra alatt végeztünk.

 

carpinus bonsai, a munka végeztélvel


Majd következett a beállítás. A végére értettem meg, mit mondott Ricsi a felépítésről, mikor már csak néztem a fát. Közben többször mondtam neki, hogy érdekesen állítja be az ágakat, és néztem, hogy miért látom így, mikor ha csak 1-1 hajtást néztem az égvilágon semmi extra különlegesség nem volt benne, de mégis a “Ricsi stílus” köszönt vissza.
Ha megnézitek a fát, akkor a legjobban a baloldali alsó ágon látszik, amiről beszélt, illetve amiről most beszélek.
Az vezér ág lefelé hajlik, és azok a hajtások amik oldalra nőnek, nem a vezérággal egy síkban vannak (vagy közelítve ahhoz), hanem vízszintesen vagy attól kicsit felfelé haladnak kifelé sugár irányba.


És ezzel ismét elérkeztem egy ponthoz a bonsaios életemben, hogy valami újat tanultam, mert én eddig általában közelítettem a vezér ág síkjához, és a különálló szinteket, a vezér ágból felfelé kihajtott hajtással akartam megoldani.
Két külön dolog, és azt gondolom, hogy jelen esetben ez sokkal hatásosabb, mint az én elképzelésem volt. Hiába mondta Ricsi, hogy a mester (Józsi), mit mondott és mutatta a kezén, nem értettem, egészen addig, míg a végén fel nem fogtam mi is az pontosan amit magyarázott.

 

carpinus bonsai, ágak oldalról

 

carpinus bonsai, ágak felülről


A végeredmény sokkal impozánsabb fa lett, mint amit én képzeltem el, arról nem beszélve, hogy sok időt spóroltam, mert most a törzshöz közelebbről lehet felépíteni a fa finom szerkezetét, hátha olyan sűrű lesz, hogy “az ujjunkat nem tudjuk bedugni az ágak közé”.

Még egyszer köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk!

hétfő, 11 January 2016 06:57

Januári yamadori

Januárban nem éppen ideális körülmények között készültünk a találkozóra. Többször elgondolkodtunk, hogy a havazás miatt elhalasztjuk a találkozást, de végül mégis bevállaltuk, hogy lesz, ami lesz megyünk. Nem csak a fák voltak fontosak, hanem hogy találkozzunk is. Jót beszélgessünk, nevessünk, eltöltsünk a bonsai gondolatával 1-2-3 napot, és természetesen tanuljunk is.

Három fát sikerült lecipelni a hegycsúcsról. Három igazán szép (hanem gyönyörű) Somot, köztük "Oroszlánt", mert attól a pillanattól, hogy megpillantottuk, az lett a neve.

Húsos som yamadoriA megközelítés szinte bonyodalom mentes volt. Caplattunk fel a hóban a csúcsra, és még nem sejtettem (személy szerint én), hogy visszafelé mennyire odacsap a lejtő, és emelkedő. A kiásás sokkal könnyebb volt a szakszerű tanácsokkal, mint amire számítottam. Durván fél óra alatt megvolt a 3 Som, és a helyreállítás is megtörtént (gödröt sosem hagyunk). A megpróbáltatás akkor kezdődött, amikor hátra kaptuk a zsákmányt. Oldalazva, csúszkálva le a köveken, hó alatti fákon. Azt hiszem a képeken is látszik, hogy azért nem egy vasárnap délutáni sétálgatás volt a Városligetben.

Két mondat cseng még mindig a fülemben. Ebből az egyik: "Most hogy lecipeled a fád, sokkal közelebb kerülsz hozzá, egy különös kapcsolat alakul ki köztetek".
És tényleg így lett. Amellett, hogy a Som az egyik kedvenc fám, mindegyik fám közel áll hozzám. Mindegyiknek van története, de őt miután elültettem itthon leültem elé és néztem, hogy iszonyatosan gyönyörű lesz, ha ő is akarja.

Egy vicces videó a munkáról. (a képek alatta vannak)

Itt is megszeretném köszönni nektek fiúk, és lányok az együtt töltött időt, a fát, és az élményeket. Örök emlék lesz nekem.
És akkor nézzük a képeket:

szerda, 06 January 2016 05:56

Boróka gyakorlás

Szeptemberben rávettem magam, hogy egy borókával dolgozzam. Valahogy messze állnak tőlem az örökzöldek, de majd változtatunk ezen. Egy kis time lapse-ban összefoglalva ez történt a borókával. Mikor visszanéztem a filmet, akkor láttam, hogy nem a legjobb magasságban állt a kamera, és így a végeredmény nem pont az, amit élőben látok, és a filmen lehetne kicsit alacsonyabb, de élőben nagyon arányos. Meg lett ropogtatva (az alsó kinyúló ág a legjobban), de szerintem harmadik boróka gyakorlásnak egy kezdőtől nem lett rossz...

kedd, 05 January 2016 17:42

Prunus serrotina - Kései meggy "B"

Ezt a fát, éppen rügy pattanás előtt ástam ki, mert akkor találtam meg azt a helyet, ahol kilométereken át a fajtája található. Egy erdőn át vezető vezeték alatt található, amit minden évben visszavágnak a vezetékek miatt.

Jó homokos a talaj, ez kedvez neki a szaporodásban. Az érdekes, hogy a két oldalán ennek a sávnak nyárfa, és tölgy van, belőle nem láttam igazán nagyra nőtt példányt.

Direkt ilyen helyet kerestem, amit mindig visszavágnak, mert nagyon érdekes törzseket produkál az idő, és a természet.

A kiválasztás nem volt egyszerű, mert rengeteg törzs volt (van) a helyszínen, és átvizsgálni szinte lehetetlen. Ennek a fának is a fele a föld alatt volt. A kiásás elég könnyen ment a homokos talajból. Nem voltak igazán “kigyúrt” lábai sem, max. hüvelykujjnyi vastagságúak, amit az ásó vitt mint a vajat.

Hazaértem, letisztogattam visszavágtam ami nem kellett, és megcsináltam róla élete első képeit.

Nagyon sok hajszál gyökere volt (mint a képeken is látható), és szépen el is kezdett hajtani, de júniusban kiderült, hogy a napi 2 öntözés (reggel - késő délután), nem elég az agyag golyónak (Liadren), és elkezdett visszafejlődni.

Innentől kezdve ő is az automata öntözőből kapta napi 4-szer kis adagokban a vizet.

Most decemberben elkezdtem vele a munkát. Már első pillanatban is egy nagyon megmart törzset képzeltem el neki. Szépen haladtam előre, és miután eltávolítottam az eleve korhadt részeket, újra átnéztem a fát, hogy most milyen képet mutat, mert az elképzelésem másodlagos, ha a fa nem azt szeretné.

Kicsit áttervezte a dolgot, de előnyére.


Mivel nem sok hajtása maradt, abból kell gazdálkodni, ami van. Középső rész, középső hajtás effektív nem maradt, így azt tanácsolták, hogy egy alsó hajtásból vezessek fel egyet, és neveljem majd azt oda, ahova kell. Hallgatok rájuk. A videón látszik a végén, egy megmart sáv felfelé, ott lesz az útja a hátsó apró ágnak, ami idén hajtott rajta. Még az elején tart, de számomra egy nagyon tetszetős fa lesz a végén. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a helyet, mert idén is a “vadászterületem” lesz.
A munkáról készítettem egy videót, amit a cikkem alatt találsz, na nem azért mert akkora ásznak tartom magam  (közel sem), de ha lehetőségem van rá, akkor megörökítem, hogy idővel visszanézhető legyen, és most van ez az oldal, más is láthatja a hibát, vagy az ötletet. Remélem látszik milyen lett, és a munka is nyomon követhető. A marás is első marás, a tényleg kialakítást majd később.

 

UPDATE: 2016 májusában elkészült a további marás, és az aló ág felvezetése, hogy önmaga tanukija legyen. Az új tartalom itt érhető el >>

Májusban ismét volt egy hosszúhetényi bonsai workshop. Újra találkoztunk, és újra a fák volt a középpontban.
Mindenki hasznos tanácsokat kapott, hogy merrefelé induljon a fával tovább. Ez a kis összefoglaló az ott elvégzett munkát mutatja be.

Zoli egy Somot alakít (Cornus mas). Majdnem az elejétől a végéig sikerült rögzíteni.
Megbeszélés, vágás, marás, drótozás...
Brutális ez a fa, és szerintem nagyon jól sikerült.

Ebben a részben Richárd galagonyája látható. A fa marása nem sikerülhetett volna jobban.

Ez a rövidfilm Zoli munkáját mutatja be a Mezei juharral.

Ez a rövidfilm BonsaiKarcsi borókáját mutatja, miből, mi lett. Sajnos a teljes vége nincs videón, és képet sem találtam róla.
Utána a mocsári ciprus átültetése van még a filmen.

Ebben a videóban 3 fa került, mert nem volt meg hosszan, annyi helyen kellett volna egyidőben lennem. Nagyon sokan voltunk a workshopon, és nagyon sok fa volt jelen. Gergő gyertyánja, "A gyökérnyak", és Csaba gyertyánja kapott helyett ebben a filmben.

hétfő, 04 January 2016 19:29

Crataegus monogyna - Fedőneve: Miszla

Minden évben júniusban többnapos horgászat veszi kezdetét. Idén sem volt ez másképp, annyi különbséggel, hogy utazás előtt egyeztettem a tópásztorral, és vittem magammal ásót is, mert tudtam, hogy felperzselik a domboldalt. Gondoltam akkor szétnézek, mit lehet onnan megmenteni. Nem kis területről beszélünk, és a bejárása, úgy hogy minden fát meg akarsz nézni, nem kis feladat, de örömmel csináltam.
Találtam is 1-2 ígéretes galagonyát, ami még nem túl nagy, se nem túl kicsi. 4 darab galagonyát tudtam kiásni, 1 darab szilt, és 1 darab kökényt.
Június lévén, nem volt sok esélyem, hogy megmaradnak , de mindent elkövettem, hogy túléljék a kiásást, és a szállítást. Igyekeztem nagy gyökérlabdával kiemelni, úgy hogy a földet rajta hagytam. Visszasétáltam a horgászhelyre, és beletettem a tóba, hogy szívják meg magukat, mert a domboldal hihetetlenül száraz és agyagos volt. Mielőtt hazaindultunk jött a nehezebb része.
Be kellett csomagolni úgy, hogy a föld rajta maradjon, és nedves is legyen.
A gyökereket szépen körbe tekertem neylon csomagoló anyaggal (amivel a raklapos árukat szokták csomagolni), és ha leesett róla a föld, akkor visszalapátoltam, és megöntöztem vízzel, majd teljesen bebugyoláltam. Így utaztak 250 km-t. Hazaérve azonnal gödörásás, és elültetés, majd beiszapolás.
Megsínylették, más nem is volt várható, de bizakodtam, hogy megmaradnak. Van ami már újra hajt, és van ami még pihen. Zeolitot, és lávakövet kevertem össze homokkal ez lett a gyökér körül a szabadföldben. Eleinte naponta kétszer, háromszor kaptak "inni".

Ritkaság, de a legígéretesebb maradt meg, ereje teljében.

Gé Dé Fája...
Ez a rövidfilm Gé Dé fáját mutatja, miből, mi lett. Sajnos a faragás nem volt meg filmen, így a végére képeket tettem be, ami a helyszínen készült. Ez a második rész, azaz Gé Dé Fája.
A videó felső fekete részének jobb oldalán tudsz a 3. részre ugrani.

Nagyon sok alap, vágásra váró film van, így amiből tudok, abból az elejétől a végéig összefoglalva készítem a kisfilmet. Ha valakit nem jelöltem meg a facebook megosztásnál, akkor vagy figyelmetlen vagyok, vagy nem az ismerősöm. Ez az első rész...
A videó felső fekete részének jobb oldalán tudsz a 2. részre ugrani.

vasárnap, 03 January 2016 22:49

2014.09.27 - Hosszúhetényi Bonsai Workshop

Az őszi hosszúhetényi workshop, összefoglalása. Harmadszor volt workshop, és újra többen lettünk. Ismét előtérbe kerülteka fák, egy olyan közösségbe, akikkel szívesen találkozik a "bonsaios" ember.

vasárnap, 03 January 2016 22:44

2014.05.31 - Hosszúhetényi Bonsai Workshop

A második workshop, ahol már többen voltunk, és előkerültek a bonsaiok is. Mindenki hozott magával fát, hiszen erről szól a dolog, hogy elvisszük, amelyikkel nem haladunk, vagy haladunk vele, csak megerősítés kell, és megkapjuk a tanácsokat.

vasárnap, 03 January 2016 22:16

Az első workshop

Azt hiszem itt találkoztunk először, de én mindenesetre itt ismertem meg az I'm Bonsai tagjait. Név szerint nem sorolnám fel őket, de mindegyiköjüknek köszönettel tartozom, mert általuk motivációt, tudást, tippeket, és rengeteg mindent kaptam. A workshop Veszprémbe volt.

Van egy nagyon öreg Galagonyám , amiből bonsait szeretnék nevelni. Idén kicsit megsínylette, a lavórt, amibe raktam, így kérdéses volt, mi lesz vele.
A története nálam:
2011 decemberében ástam ki a sógorommal. Egy erdő szélén tisztogatás volt, és mivel előtte láttam már ezt a fát ott, szerszámokat vettem magamhoz, és visszamentünk. Megkérdeztük a "bácsit és a nénit", hogy kiszedhetjük -e a fát, amit már nem találtam. Mondtam nekik, hogy itt volt egy galagonya, és ha úgy is kiadták nekik, hogy tisztítás van, akkor kiásnám magamnak. Kérdezték mire kell, én pedig mondtam, hogy bonsai lesz belőle. Kicsit mulatságos volt, hogy csak néztek rám, hogy az meg mi…?
Mindenesetre megengedték, hogy körülnézzek. :)

Majd kerestem - kerestem, de nem találtam, mire a néni segített, hogy itt volt egy nagyobb fa, amit ők már visszavágtak, de nem tudták "kigyomlálni". Megmutatta, merre találom pontosan. Valóban, csak a törzs legalja marad, de nem szomorkodtam, mert nem volt vastag törzse felfelé. Gondolom az évek alatt mindig ez történt vele. Elkezdtük a csonkról leszedni az évek alatt rárakódott leveleket, és a földet.
Mikor nagyjából látható volt, akkor csodálkoztam igazán el. kb. 25cm-es össze-vissza korhadt, vágott törzs volt előttem. Nekiálltunk, és kiástuk. Nem volt egyszerű, de egyszerűen gyönyörűség volt ami kijött.

Néhány kép a kiásás után:
  

 

 Itthon normális (hatalmas) cserépbe raktam, visszametszettem a maradék ágakat, és vártam a tavaszt mi fog történni. Szépen kihajtott, hozta az új hajtásokat, és szépen fejlődött. Ahogy láttam, melyik része él, derekasan megritkítottam, és mégjobban visszavágtam az ágakat.
2013 tavaszán át akartam ültetni, mert olyan hatalmas (vastag, és hosszú) volt (lefelé) a gyökere, hogy azt mindenképp csökkenteni kellett. Kicsit elkéstem az átültetéssel, mert a levelek éppen kibújtak, amikor  csináltam. Kivettem a hatalmas cserépből, és levágtam a vastag gyökereket. A vastagságuk kb.: 8-9 cm volt. A hossza, kb. 10-15 cm. A levágott gyökérből alig volt normális hajszálgyökér, így nem gondoltam, hogy bármi történhet a művelet után.
Semmi megrázkodtatás nem érte, látszott is rajta. Végül nem alakult jól a sorsa, mert 2013 nyarán valahogy leborult az állványról, ahol állt, és csak este mikor hazaértem vettem észre. Alig maradt értékelhető gyökere. A szívem majdnem megszakadt, hogy vége lesz.

Megkapta az igazán "királynak" szánt ültető közeget, és vártam, hogy erőre kapjon. Szépen el is kezdte. Ezen a ponton kezdődött az igazi élete nálam.
2014-ben szépen kihajtott, megjelentek az új hajtások, és megindult a fejlődés útján. Faragtam kicsit a törzsén, mert elképzelésem volt vele. Ideje lett megcsinálni. Nekiálltam, és kb. 20-25 perc alatt, az első halott ágat megfaragtam. A képeken látszik mit csináltam. Még nyers volt, és még finomítani kellett rajta, de lett benne egy odú, és az oldalán egy lyuk is. Mindez szabálytalan formában, mintha valóban a természet alakította volna ki.

2015 márciusában az egész elkorhadt törzs faragva lett, és a megmaradt hajtások drótozva lettek. Májusra szépet hajtott, ismét lett formája. Majd 2015 decemberében újra drótozva lett. Ezek a változások láthatóak a galériában.

© 2017 Im-Bonsai.hu (Isike Magasaki Bonsai)

Mobil-Nyelvek - Languages

Mobil Keresés

Mobil Belépés

Vagy jelentkezz be az alábbiakkal:

Még nincs regisztrációd? Regisztráció