Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Meg adataidat védeni kell. További információ

Rendben - OK

Friss tartalom

 • A gyertyán klasszikus metszése +

  A gyertyán klasszikus metszése A gyertyán klasszikus metszési technikája látható ebben a videóban. Két levél metszésnek is nevezik, mert mindig két levelet hagyunk, de ha a harmadik levélnél az Read More
 • Sziluett kialakítása +

  Sziluett kialakítása Egy bonsai sziluettjének kialakításának lépését, illetve magyarázatát látni a videóban.
  Read More
 • Boróka ág előkészítése alakításhoz +

  Boróka ág előkészítése alakításhoz Boróka ág előkészítése alakításhoz. Hogy kell megtisztítani minden hajtást alakításkor. Ez látható ebben a rövid videóban. Több kicsi hajtás megtisztítása után látható drótozás nélkül, hogy Read More
 • 1
 • Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Újra eljött az alkalom, hogy a Varjútövissel dolgozzak idén. Az első tartalom ezen a linken érhető el >> Októberben, mielőtt telelni ment, dolgoztam vele. Sok oldalágat hozott, amit Read More
 • Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Ez a fa 2016 március végi kirándulás alkalmával bukkant elém. Erősen elgondolkodtam, hogy megmarad -e még ha hazaviszem, mert nem egérfül méretű levelei voltak, hanem jóval nagyobbak. Végül Read More
 • Vörösfenyő (Larix decidua)

  Vörösfenyő (Larix decidua)

  Ezt a Vörösfenyőt egy társamtól kaptam (Geritől), mikor lent voltam nála 2015 novemberében "erdőt járni". Tudta, hogy nagyon szeretnék egyet, és ez volt a meglepetés. Miután hazaértem, szabadföldbe Read More
 • Átültetés

  Átültetés

  A bonsai fáinkat időről-időre át kell ültetnünk, mivel zárt élettérben tartjuk őket. Talajuk idővel ellevegőtlenedik, felgyűlik a folyamatosan képződő gyökérzet, a műtrágyáktól magas lesz a közeg sótartalma és Read More
 • Gyertyán erdő a

  Gyertyán erdő a "semmiből"

  Ezt a kompozíciót egy társam Gy. Csaba csinálta, és a csoportba publikálta, onnan vettem ki, és osztom meg veletek... Nemrégiben Ica és Józsi tanácsát megfogadva gyertyánlesre indultam. "A Read More
 • Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Ennek a Galagonyának az előző cikke ezen a linken található >> Ez a galagonya 5 éve került hozzám. Ő volt az első yamadorim. A fenti képen a 2012-es Read More
 • Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Nyolc éve találtam ezt a fát 200 méterre a házunktól. Öt évig sétáltam el mellette,mire észrevettem. Pedig már azt hittem,hogy minden fát ismerek a Mecsekben. Két szikla közé Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
péntek, 12 October 2018 07:22

Levélmetszés Kiemelt

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Nézzük meg általánosságban, hogy

 • mi ez
 • mikor csináljuk
 • mire jó
 • mire kell figyelni

Röviden, tömören, a levélmetszés kicsinyíti a leveleket a fákon. A kis levélméret mellé, kicsi ízköz is párosul, ezzel lehet egy fát sűríteni olyan szintre, hogy az ujjad ne tud bedugni az ágaz közé, mert ágalba, gallyakba ütközöl.
Minden fa más így az időpontja a levélmetszésnek is változó. Általában május elejétől, július elejéig csináljuk, de mindenképpen a második hajtási ciklus előtt végezzük el. A pontos időpont akkor érkezik el, mikor a levél már teljesen kifejlődött, mikor megfogjuk, akkor kemény, szinte ropogós.
Figyeljünk rá, hogy minél erőteljesebb a felmelegedés, annál inkább tegyük árnyékba a fát levélmetszés után, hogy elkerüljük a megégést, ezen belül a törzs megégését is (pl. Gyertyán hajlamos erre)

Mire jó?
Minden fa bizonyos mennyiségű gyökérrel rendelkezik. A mennyiségét végsősoron az edény határozza meg, amiben tartjuk. Ez a gyökérmennyiség csak bizonyos mennyiségű lombot képes fenntartani, ezért hajt ki tavasszal a fa, és lesz annyi új levele, hajtása, amennyi energiát erre fordítani tud. Ha levágjuk a leveleket, azaz levélmetszést csinálunk (és mást nem), akkor az újra hajtás után a fán sokkal több levél lenne akár hatszor, nyolcszor több, mint amit a levélmetszéskor eltávolítottunk.

Hogy lehetséges ez?
Minden levélnyél hónaljából egy új hajtás fog indulni, ami nem csak egy levelet hoz, hanem ugyanúgy próbál hajtani, mint tavasszal,azaz 6-8 levél biztosan lenne rajta. Ha a gyökérmennyiségünk tud annyi energiát biztosítani, amennyi a újonan kibújt leveleknek szükséges, akkor nincs semmi baj. Viszont ami biztos, hogy sokkal kevesebb energia jut 1-1 levélre, mint levélmetszés előtt, így mivela fa nem szeretne meghalni lekicsinyíti a leveleket, és az ízközök nagyságára sem fordít annyi energiát, így az is kics lesz.
Levélmetszés után várható esetek, kezdve a teljesen jó erőben lévő fától egészen addig ha esetleg nem tud a gyökérzet annyi energiát fordítani a fára, amennyi kéne:

 1. kihajt, csak a több levél miatt (megnövekedek lomb), sokkal kisebb lesz a levele
 2. részlegesen kihajt, ami azt jelenti, hogy kevés levél lesz rajta, és nem is biztos, hogy minden ágán, de tovább él, és tavasszal újra kihajt minden rügyből, minden ágon
 3. feladja, és nem hajt ki

Ha azt látjuk, hogy nem hajt ki, de nem szárad el az ág, akkor a feladás fázisában vagyunk. Ekkor ugyanúgy öntözzük, és reménykedjünk, hogy tavasszal erőre kap, és kihajt, csak most abszolut takarékon "ketyeg", mintha kómában lenne.
A részleges kihajtás sokkal enyhébb probléma, de az is jelzi hogy nem megfelelő energiával rendelkezik a fa, az új hajtásokhoz.

A levélmetszést csak jó erőben lévő fákon csináljuk. Mikor van jó erőben a fa? Hogy ezt megállapítsd együtt kell élned a fával, ismerned kell, mit és hogyanszokta, és azt egészségesen, vagy a társaitól elmaradva. Általánosságban akkor jó erőben van, ha induláskor minden ágán kihajt, és a lévelek mérete nagyon hasonló a tavalyi mérethez. Ha kisebb a levélméret, akkor feleslegesen csinálnánk levélmetszést, mert nagyon legyengítjük a fát, ami akár az elvesztésével is járhat.

Levélmetszéskor szoktunk szívóágat hagyni, ami azt jelenti, hogy amelyik ágat vastagítani szeretnénk, annak hosszából nem metszünk, hanem a végén hagyunk 2-3-4 levelet.
Ebből már sejthető, hogy a többi ágat megmetszük, hogy legyen elegendő energia a gyökerekből, mert a levél mennyiség egymással arányban állnak. Kevés gyökérrel - kevés levél, megfelelő mennyiségű gyökérrel normális lomb alakítható ki (több levél).
Nagyon fontos tehát, ha nem metszed a fát levélmetszés után, akkor a megnövekedett levélmennyiség miatt, - amihez sokkal több energia szükséges - legyengítheted a fát, ami akár pusztuláshoz is vezethet. Viszont ha metszük is, akkor marad energiája és az új hajtásokat is jól fogja kezelni, nem részlegesen fog kihajtani.
Fiatal fákon, vagy frissen begyüjtött fákon nem alkalmazzuk, ott csak metszünk, ésa felépítés végefelé fordítunk figyelmet igazán a kisebb levelekre, és az apró ízközökre, így a levélmetszés igazán abban az időszakban alkamzható leginkább.
A fejlődés alatt a fa úgyis szabályozza a levélméretet, és az ízköz nagyságát, az edényhez mérten, amiben tartjuk, mert annál több gyökere nem lehet, mint a tálunk, vagy ládánk mérete mérete.

Megjelent: 502 alkalommal
Crataegus

2009-ben kerületem kézzelfogható kapcsolatba a bonsaiokkal. Ekkor lett az első áruházi fám is, ami a mai napig meg van. 2011-ben lett az első igazi yamadorim egy Galagonya személyében. Azóta több fám van. Nem mindig tudom, mit miért csinálok, és van mikor hibázom, de ez a szép ebben a hobbyban, hogy ha egészségesen tartod a fád, akkor a hibák nem bosszulják meg magukat, csak lassítják a cél elérését.
Mindegy, hogy milyen úton éred el a célod, de ha rögösebb az út, akkor sokkal örömtelibb a vége.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
© 2017 Im-Bonsai.hu (Isike Magasaki Bonsai)

Mobil-Nyelvek - Languages

Mobil Keresés

Mobil Belépés

Vagy jelentkezz be az alábbiakkal:

Még nincs regisztrációd? Regisztráció