Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Meg adataidat védeni kell. További információ

Rendben - OK

Friss tartalom

 • A gyertyán klasszikus metszése +

  A gyertyán klasszikus metszése A gyertyán klasszikus metszési technikája látható ebben a videóban. Két levél metszésnek is nevezik, mert mindig két levelet hagyunk, de ha a harmadik levélnél az Read More
 • Sziluett kialakítása +

  Sziluett kialakítása Egy bonsai sziluettjének kialakításának lépését, illetve magyarázatát látni a videóban.
  Read More
 • Boróka ág előkészítése alakításhoz +

  Boróka ág előkészítése alakításhoz Boróka ág előkészítése alakításhoz. Hogy kell megtisztítani minden hajtást alakításkor. Ez látható ebben a rövid videóban. Több kicsi hajtás megtisztítása után látható drótozás nélkül, hogy Read More
 • 1
 • Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Újra eljött az alkalom, hogy a Varjútövissel dolgozzak idén. Az első tartalom ezen a linken érhető el >> Októberben, mielőtt telelni ment, dolgoztam vele. Sok oldalágat hozott, amit Read More
 • Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Ez a fa 2016 március végi kirándulás alkalmával bukkant elém. Erősen elgondolkodtam, hogy megmarad -e még ha hazaviszem, mert nem egérfül méretű levelei voltak, hanem jóval nagyobbak. Végül Read More
 • Vörösfenyő (Larix decidua)

  Vörösfenyő (Larix decidua)

  Ezt a Vörösfenyőt egy társamtól kaptam (Geritől), mikor lent voltam nála 2015 novemberében "erdőt járni". Tudta, hogy nagyon szeretnék egyet, és ez volt a meglepetés. Miután hazaértem, szabadföldbe Read More
 • Átültetés

  Átültetés

  A bonsai fáinkat időről-időre át kell ültetnünk, mivel zárt élettérben tartjuk őket. Talajuk idővel ellevegőtlenedik, felgyűlik a folyamatosan képződő gyökérzet, a műtrágyáktól magas lesz a közeg sótartalma és Read More
 • Gyertyán erdő a

  Gyertyán erdő a "semmiből"

  Ezt a kompozíciót egy társam Gy. Csaba csinálta, és a csoportba publikálta, onnan vettem ki, és osztom meg veletek... Nemrégiben Ica és Józsi tanácsát megfogadva gyertyánlesre indultam. "A Read More
 • Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Ennek a Galagonyának az előző cikke ezen a linken található >> Ez a galagonya 5 éve került hozzám. Ő volt az első yamadorim. A fenti képen a 2012-es Read More
 • Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Nyolc éve találtam ezt a fát 200 méterre a házunktól. Öt évig sétáltam el mellette,mire észrevettem. Pedig már azt hittem,hogy minden fát ismerek a Mecsekben. Két szikla közé Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
Technikák

Technikák (10)

csütörtök, 13 June 2019 06:15

A gyertyán klasszikus metszése

A gyertyán klasszikus metszési technikája látható ebben a videóban. Két levél metszésnek is nevezik, mert mindig két levelet hagyunk, de ha a harmadik levélnél az ízköz kicsi (rövid), akkor meghagyjuk a harmadikat is.

csütörtök, 13 June 2019 05:34

Sziluett kialakítása

Egy bonsai sziluettjének kialakításának lépését, illetve magyarázatát látni a videóban.

Boróka ág előkészítése alakításhoz. Hogy kell megtisztítani minden hajtást alakításkor. Ez látható ebben a rövid videóban. Több kicsi hajtás megtisztítása után látható drótozás nélkül, hogy is állnak össze a pamacsok majd a fán.

Egy felépítésben lévő Mezei juhar teljes lombmetszése látható ebben a rövidfilmben. A fának jó erőben kell lennie, és még felépítésben van, nem "érett" Mezei juharról van szó.

kedd, 04 June 2019 04:39

Érett Mezei juhar lombmetszése

Egy már érett, jó erőben lévő mezei juhar lombmetszése látható ebben a rövid videóban. Nem össze keverendő a Mezei juhar teljes lombmetszéssel!

Ebben a rövid videóban a Virágos kőris lombmetszését, és fénymetszését lehet látni.

péntek, 12 October 2018 07:22

Levélmetszés

Nézzük meg általánosságban, hogy

 • mi ez
 • mikor csináljuk
 • mire jó
 • mire kell figyelni

Röviden, tömören, a levélmetszés kicsinyíti a leveleket a fákon. A kis levélméret mellé, kicsi ízköz is párosul, ezzel lehet egy fát sűríteni olyan szintre, hogy az ujjad ne tud bedugni az ágaz közé, mert ágalba, gallyakba ütközöl.
Minden fa más így az időpontja a levélmetszésnek is változó. Általában május elejétől, július elejéig csináljuk, de mindenképpen a második hajtási ciklus előtt végezzük el. A pontos időpont akkor érkezik el, mikor a levél már teljesen kifejlődött, mikor megfogjuk, akkor kemény, szinte ropogós.
Figyeljünk rá, hogy minél erőteljesebb a felmelegedés, annál inkább tegyük árnyékba a fát levélmetszés után, hogy elkerüljük a megégést, ezen belül a törzs megégését is (pl. Gyertyán hajlamos erre)

Mire jó?
Minden fa bizonyos mennyiségű gyökérrel rendelkezik. A mennyiségét végsősoron az edény határozza meg, amiben tartjuk. Ez a gyökérmennyiség csak bizonyos mennyiségű lombot képes fenntartani, ezért hajt ki tavasszal a fa, és lesz annyi új levele, hajtása, amennyi energiát erre fordítani tud. Ha levágjuk a leveleket, azaz levélmetszést csinálunk (és mást nem), akkor az újra hajtás után a fán sokkal több levél lenne akár hatszor, nyolcszor több, mint amit a levélmetszéskor eltávolítottunk.

Hogy lehetséges ez?
Minden levélnyél hónaljából egy új hajtás fog indulni, ami nem csak egy levelet hoz, hanem ugyanúgy próbál hajtani, mint tavasszal,azaz 6-8 levél biztosan lenne rajta. Ha a gyökérmennyiségünk tud annyi energiát biztosítani, amennyi a újonan kibújt leveleknek szükséges, akkor nincs semmi baj. Viszont ami biztos, hogy sokkal kevesebb energia jut 1-1 levélre, mint levélmetszés előtt, így mivela fa nem szeretne meghalni lekicsinyíti a leveleket, és az ízközök nagyságára sem fordít annyi energiát, így az is kics lesz.
Levélmetszés után várható esetek, kezdve a teljesen jó erőben lévő fától egészen addig ha esetleg nem tud a gyökérzet annyi energiát fordítani a fára, amennyi kéne:

 1. kihajt, csak a több levél miatt (megnövekedek lomb), sokkal kisebb lesz a levele
 2. részlegesen kihajt, ami azt jelenti, hogy kevés levél lesz rajta, és nem is biztos, hogy minden ágán, de tovább él, és tavasszal újra kihajt minden rügyből, minden ágon
 3. feladja, és nem hajt ki

Ha azt látjuk, hogy nem hajt ki, de nem szárad el az ág, akkor a feladás fázisában vagyunk. Ekkor ugyanúgy öntözzük, és reménykedjünk, hogy tavasszal erőre kap, és kihajt, csak most abszolut takarékon "ketyeg", mintha kómában lenne.
A részleges kihajtás sokkal enyhébb probléma, de az is jelzi hogy nem megfelelő energiával rendelkezik a fa, az új hajtásokhoz.

A levélmetszést csak jó erőben lévő fákon csináljuk. Mikor van jó erőben a fa? Hogy ezt megállapítsd együtt kell élned a fával, ismerned kell, mit és hogyanszokta, és azt egészségesen, vagy a társaitól elmaradva. Általánosságban akkor jó erőben van, ha induláskor minden ágán kihajt, és a lévelek mérete nagyon hasonló a tavalyi mérethez. Ha kisebb a levélméret, akkor feleslegesen csinálnánk levélmetszést, mert nagyon legyengítjük a fát, ami akár az elvesztésével is járhat.

Levélmetszéskor szoktunk szívóágat hagyni, ami azt jelenti, hogy amelyik ágat vastagítani szeretnénk, annak hosszából nem metszünk, hanem a végén hagyunk 2-3-4 levelet.
Ebből már sejthető, hogy a többi ágat megmetszük, hogy legyen elegendő energia a gyökerekből, mert a levél mennyiség egymással arányban állnak. Kevés gyökérrel - kevés levél, megfelelő mennyiségű gyökérrel normális lomb alakítható ki (több levél).
Nagyon fontos tehát, ha nem metszed a fát levélmetszés után, akkor a megnövekedett levélmennyiség miatt, - amihez sokkal több energia szükséges - legyengítheted a fát, ami akár pusztuláshoz is vezethet. Viszont ha metszük is, akkor marad energiája és az új hajtásokat is jól fogja kezelni, nem részlegesen fog kihajtani.
Fiatal fákon, vagy frissen begyüjtött fákon nem alkalmazzuk, ott csak metszünk, ésa felépítés végefelé fordítunk figyelmet igazán a kisebb levelekre, és az apró ízközökre, így a levélmetszés igazán abban az időszakban alkamzható leginkább.
A fejlődés alatt a fa úgyis szabályozza a levélméretet, és az ízköz nagyságát, az edényhez mérten, amiben tartjuk, mert annál több gyökere nem lehet, mint a tálunk, vagy ládánk mérete mérete.

szombat, 01 April 2017 15:02

"Fúzió" bonsai

Törzs összenövesztése magoncokból

 1. A törzs formáját dróthálóból felépítjük, majd egy falapra rögzítjük
 2. A magoncokat spirál alakban, kis kötöző drót segítségével a halóra erősítjük (a kötöző drót később belenő a törzsbe, de ez semmilyen egészségügyi problémát nem okoz a fának.
 3. Az összeerősített törzset nevelőtálba, vagy szabadföldbe ültetjük

Az összeforrás kb 5-10 évig tart. Az egyes hirtelen növekedésnek induló példányokat metszéssel lassítjuk

Erre alkalmas fajok:
Főleg a juharfélék, vagy a vékony kérgű fafajták (gyertyán, bükk)
A Tölgy, Galagonya, Szil, Kökény nehezen nőnek össze. Az örökzöldek közül a Tiszafa alkalmas a módszerre.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/technikak#sigProId076f079fd8

péntek, 24 February 2017 05:43

Átültetés

A bonsai fáinkat időről-időre át kell ültetnünk, mivel zárt élettérben tartjuk őket. Talajuk idővel ellevegőtlenedik, felgyűlik a folyamatosan képződő gyökérzet, a műtrágyáktól magas lesz a közeg sótartalma és a talajlakó kártevők is felszaporodhatnak. Lombos fák esetében 2-3 évente, míg örökzöld fáknál 5-10 évente ajánlott az átültetés. Optimális időpontja a növény nedvkeringésének megindulásakor, azaz március-áprilisban van. Ültetőközegünk legyen levegős, jó vízáteresztő képességű. Ültetéskor a növényt célszerű dróttal a tálhoz rögzíteni, mert,ha valóban laza,levegős talajt használunk, akkor nem lesz benne tartása a fánknak. A frissen átültetett növényünket néhány hétig tartsuk fólia sátorban, vagy félárnyékos helyen!

A következő képeken megmutatjuk lépésről-lépésre egy Húsos som átültetésének a folyamatát:
1. kép - Növényünk a régi táljában
2.kép - A tál előkészítése:a rögzítő drótokat előre behúzzuk,a lyukakat szúnyoghálóval befedjük.
3.kép - A tál aljába egy vékony drénező réteg kerül.
4.kép - Akadama átszitálása.
5.,6.,7. kép - A gyökérről lepucoljuk a régi földet,ha kell,metszünk belőle.(ennél a somnál most nem sokat kellett)
8.,9. kép - Kártevők.Likvidáltuk őket.
10.kép - A fa bekerült a tálba.
11.kép - Mészkőzúzalékot szórtunk a talajra,mészkedvelő növényeknél ez fontos!
12.kép - Egy vékony bambusz bot segítségével finoman tömörítjük a talajt.
13.,14.kép - Miután beállítottuk a fát a megfelelő szögbe,dróttal a tálhoz rögzítjük.
15. kép - És készen vagyunk!!

A folyamat képekben:

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/technikak#sigProId4d244b33b1

szombat, 05 November 2016 05:35

Sebkezelés nagy felületű sebnél

Sokszor előfordul, hogy a yamadori fáknál a vágásnál nagy seb keletkezik. Ekkor szoktunk elgondolkodni

"hogyan tüntessük el a sebet"


Ezt nagyon hosszú idő alatt növi be a fa, vagy teljesen nem is tudja benőni. Ezért ezzel a technikával szépen eltüntethetjük a sebet, lezárhatjuk. A képeken egy Gyertyán (Carpinus

betulus) látható, ami átesett ezen a folyamaton, és Józsinak köszönhetően, dokumentálta is képekben.

© 2017 Im-Bonsai.hu (Isike Magasaki Bonsai)

Mobil-Nyelvek - Languages

Mobil Keresés

Mobil Belépés

Vagy jelentkezz be az alábbiakkal:

Még nincs regisztrációd? Regisztráció