Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Meg adataidat védeni kell. További információ

Rendben - OK

Friss tartalom

 • A gyertyán klasszikus metszése +

  A gyertyán klasszikus metszése A gyertyán klasszikus metszési technikája látható ebben a videóban. Két levél metszésnek is nevezik, mert mindig két levelet hagyunk, de ha a harmadik levélnél az Read More
 • Sziluett kialakítása +

  Sziluett kialakítása Egy bonsai sziluettjének kialakításának lépését, illetve magyarázatát látni a videóban.
  Read More
 • Boróka ág előkészítése alakításhoz +

  Boróka ág előkészítése alakításhoz Boróka ág előkészítése alakításhoz. Hogy kell megtisztítani minden hajtást alakításkor. Ez látható ebben a rövid videóban. Több kicsi hajtás megtisztítása után látható drótozás nélkül, hogy Read More
 • 1
 • Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Varjútövis (Rhamnus catharticus) tavaszi levélmetszés, metszés

  Újra eljött az alkalom, hogy a Varjútövissel dolgozzak idén. Az első tartalom ezen a linken érhető el >> Októberben, mielőtt telelni ment, dolgoztam vele. Sok oldalágat hozott, amit Read More
 • Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Sajmeggy (Prunus mahaleb) tavaszi lombmetszés, metszés

  Ez a fa 2016 március végi kirándulás alkalmával bukkant elém. Erősen elgondolkodtam, hogy megmarad -e még ha hazaviszem, mert nem egérfül méretű levelei voltak, hanem jóval nagyobbak. Végül Read More
 • Vörösfenyő (Larix decidua)

  Vörösfenyő (Larix decidua)

  Ezt a Vörösfenyőt egy társamtól kaptam (Geritől), mikor lent voltam nála 2015 novemberében "erdőt járni". Tudta, hogy nagyon szeretnék egyet, és ez volt a meglepetés. Miután hazaértem, szabadföldbe Read More
 • Átültetés

  Átültetés

  A bonsai fáinkat időről-időre át kell ültetnünk, mivel zárt élettérben tartjuk őket. Talajuk idővel ellevegőtlenedik, felgyűlik a folyamatosan képződő gyökérzet, a műtrágyáktól magas lesz a közeg sótartalma és Read More
 • Gyertyán erdő a

  Gyertyán erdő a "semmiből"

  Ezt a kompozíciót egy társam Gy. Csaba csinálta, és a csoportba publikálta, onnan vettem ki, és osztom meg veletek... Nemrégiben Ica és Józsi tanácsát megfogadva gyertyánlesre indultam. "A Read More
 • Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Crataegus monogyna - a nagy tönk története 2017 januárban

  Ennek a Galagonyának az előző cikke ezen a linken található >> Ez a galagonya 5 éve került hozzám. Ő volt az első yamadorim. A fenti képen a 2012-es Read More
 • Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Som-1.-A fa,ami csupa hiba

  Nyolc éve találtam ezt a fát 200 méterre a házunktól. Öt évig sétáltam el mellette,mire észrevettem. Pedig már azt hittem,hogy minden fát ismerek a Mecsekben. Két szikla közé Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /home/imbonsai/public_html/images/Pinus nigra1. feketefenyo1.

×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Pinus nigra1. feketefenyo1.

szerda, 20 June 2018 08:42

Picea Gigantea Literati

Picea Gigantea Literati - avagy az óriás irodalmi luc téli takarója..

Októberben Sarközi András és George Sherpa társaságában a szlovén alpokban bukkantam erre a kecses lucra és ahogy az lenni szokott - hiába a hegyen tolongó tömeg - a fa velünk utazott tovább hazafelé.. A szedésnél sikerült úgy kibányászni a fát, hogy nagyobb gyökér nem sérült és a földlabdán belül maradt a fa hajszálgyökérzete is.. Tudtam, hogy téli álma előtt szeretném kicsit megfésülni, mert mégse illő egy hölgyet ilyen kócosan álomba ringatni és azt gondoltam azzal sem ártok neki, hogy a földlabda tetejére kap egy - alkalomhoz illő - karácsonyi mohazöld takarót - védvén a téli kiszáradástól. Ezek után pedig helyet kapott a téli melegedő egyik frekventált pontján, mert számomra tetszetős "kis" fa lett.. a maga - talajfelszíntől mért - 120 cm-ével..?
Tudom, hogy sokan azt gondoljátok, hogy korai csinosítás volt, de én úgy vélem, hogy a fő ágak ujjbeggyel, lehellet-finoman irányba drótozása nem sietteti a fa múlását és talán az eredésben sem gátolja... Ha menni akar, nem ez miatt megy el. Addig pedig így gyönyörködhetek benne, hiszen ha tavaszra bedobná a törölközőt, akkor már biztosan nem tennék rá drótot.. és akkor sosem láttam volna ilyennek.. Gyakorolni pedig igazán élvezetes fa.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId5dd2011e96

Gyarmati Csaba írása

Ez a fa 2016 március végi kirándulás alkalmával bukkant elém. Erősen elgondolkodtam, hogy megmarad -e még ha hazaviszem, mert nem egérfül méretű levelei voltak, hanem jóval nagyobbak. Végül összecuccoltam, és azóta nálam fejlődik. Az első év szép nyugalomban telt neki, csak hajtott, hajtott, és mikor már óriási hajtásai voltak, azokat vágtam vissza, hogy ősszel, még lehessen vele dolgozni, mert elkapta a gépszíj a vastagodását is. 2016 őszén kapott egy metszést, és az akkori ágakat drótoztam. Alig vártam a tavaszt, hogy újra hajtson, és lássam, mennyire fejlődik. Idén is jól érzi magát. Hiba nélkül átvészelte a -15 fokos hetekig tartó hideget, és még nagyobb erővel robbant ki, mint tavaly.
A levelei május közepére, már teljes "keménységűek" voltak, így el jött az ideje, a sűrítésnek, azaz a levélmetszésnek, és természetesen metszét is kapott. Minden egyes hajtást 2-3 rügynél visszavágtam. Ahol nagyon apró volt a hézag, ott több levelet is hagytam. Azokon az ágakon, amit vastagítani szeretnék (értelemszerűen az alsó ágakat), ott a hajtásokhoz nem, vagy alig nyúltam, csak max az egyharmadáig metszettem le a leveleket.

Sajnos bármennyire is figyeltem a fát, hogy a drót ne nöjjön bele, volt egy-két hely ahol sikerült ezt elkövetnek, de annyi levele volt, hogy nem láttam annyira be, hiába húztam el a leveleket. Ez az én saram, de nem vészes a "sérülés" a videón majd látszik. 2-3 év alatt mikor elkezd eltünni a drót miatt kelethezett "minta", egy különleges (szerintem) öregebb hatást is ad a fának, de ez csak az én véleményem, és én is próbálom ezeket elkerülni, nála sajnos nem sikerült.
Most nem drótoztam, majd októberben, addig is pihenje ki a drót hagyta helyeket. Tápot viszont kapott még áprilisban. Szerves trágyát kapott, ami 5-7 hónapig egyenletesen adja le a "vitamint". Nekem ez az első fa, amelyiken leteszteltem ezt a fajta tápot, kíváncsian várom, mi lesz októberben.

Ez a cikk egy hónappal a munka után készült, így már most látszik, hogy nála beválik ez a fajta tápozás. Teljesen egészséges, és a levélmetszésnek köszönhetően, sokkal kisebb ízközöket hozott, mint az első kihajtáskor.
A munkáról készítettem előtte, utána képet, és felteszem a 2016 októberi állapotot is. Videó is készült, ahol (sajnos vagy nem sajnos, nem tudom) magyaráztam is mit, miért, hogyan vágok. Remélem, hogy lesz olyan bonsai kedvelő, akinek segítséget jelent, ha végignézi a filmet.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIdcd780e598d


A videó a munkáról:

hétfő, 15 May 2017 18:59

Vörösfenyő (Larix decidua)

Ezt a Vörösfenyőt egy társamtól kaptam (Geritől), mikor lent voltam nála 2015 novemberében "erdőt járni". Tudta, hogy nagyon szeretnék egyet, és ez volt a meglepetés. Miután hazaértem, szabadföldbe raktam, hogy biztos, ami biztos fejlődjön nyugodtan, hogy tutira megmaradjon. Itt élte mindennapjait, de nem kellett félteni, mert minden egyes ágán jöttek a kis hajtások, amik egyre nagyobbak lettek, és napról-napra erősödött bennem a gondolat, hogy jövőre egy  ládába rakom, és megkapja az első alakítását.
Idén (2017) februárban, mikor elmúltak a fagyok, eljött a nagy nap. Ásóval, és óriási kedvvel mentem érte a “neveldébe”, hogy ládába tehessem. Kiástam, és akkor ért az igazi meglepetés. Nagyon sok gyökeret nevelt, és rendkívül laposan. A kiszemelt láda túl nagy lett volna neki, így egy kisebbet kerestem, de még ebben is tágasan él, annyira lapos volt a gyökérzónája.
Egy klasszikus stílust láttam benne (chokkan), teljesen egyenes törzzsel, amit nem akartam eldönteni egyik irányba sem. Nekem így tetszett. A tetején található elhalt részt ki lehet majd alakítani Jinnek, ezzel szimbolizálva az időjárás viszontagságait, vagy egy villámcsapás következtében megsérült csúcsú fát. A kúp forma még nem teljes, egy kicsit aránytalan, de ezt 1-2 éven belül reményeim szerint ki tudom javítani.
Azóta beköszöntött a tavasz, és minden ágán kihajtott. Szerencsére megtartotta a tavalyi növekedési szokását, és már látni, hogy szép hosszú hajtásokat nevel, amit majd ha kicsit “összeáll” visszacsípek.

néhány kép a Vörösfenyőről:

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIda32419e23b


A videó a munkáról:

hétfő, 15 May 2017 17:38

Mezei juhar (Acer campestre) marás

Ezt a Mezei juhart egy 2015 decemberi yamadori alkalmával szedtem. A gyönyörűen terpesztő gyökérnyaka, és a két törzs fogott meg benne, ahogy egymáshoz hajoltak. Volt közöttük egy kis lyuk is, amin át lehetett látni.
2016 tavaszán nagyon gyengén indult el, és egész évben nagyon kicsi hajtásokat hozott. A vékonyabb törzsön, pedig egyetlen hajtás volt alul, így az októberi workshop alkalmával meg hánytuk-vetettük a dolgot, és arra jutottunk, hogy ez nem az a fa, amire sok időt kéne áldoznom. Legyen egy gyakorló fa Mezei juharból semmi több.
2016 decemberében gondoltam, hogy a levágott vékonyabb törzs maradványát, megfaragom, ezzel is gyakorlom egy kicsit a marást.
Nem siettem el a dolgot, persze ez a filmen nem látszik. 2 napig csináltam, szépen lassan, hogy a maximumot hozzam ki belőle, ami illik hozzá, és ami hozzám is közel áll stílusban. Mikor kész lett akkor leültem elé, csak néztem a fát, és cikázott a fantáziám a jövőjével kapcsolatban. A nap lassan lebukott, és elképzeltem, hogy fog fejlődni, hol fog még kihajtani, és mi lehet belőle. Szinte láttam az ágakat rajta, mikor már besűrűsödik, és egyre inkább éreztem, hogy elég közel kerültünk egymáshoz.
Alig vártam a tavaszt, hogy kihajtson. Meg is viccelt, mert márciusban még duzzadt rügy sem volt rajta, de 2017 áprilisában kihajtott, és már most annyi hajtás van rajta, mint tavaly egész évben.
Természetesen ehhez az kellett, hogy át is ültessem, mert a fa fele a levegőben volt, pedig megtömködtem a zeolitot, mikor beültettem. Mikor erre véletlen rájöttem, nem is csodálkoztam, hogy nem hajtott szerencsétlen, csak küszködött tavaly egész évben.
Tudom hogy gyakorló fa, de most már nem biztos, hogy Ő mindig gyakorló fa lesz, mert egész jó a kiállása, és lehet ha tényleg eltöltünk együtt 10 évet, akkor megháláljuk egymás munkáját.

néhány kép a a Mezei juharról:

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId50d057038a


A videó a munkáról:

Újra eljött az alkalom, hogy a Varjútövissel dolgozzak idén. Az első tartalom ezen a linken érhető el >>

Októberben, mielőtt telelni ment, dolgoztam vele. Sok oldalágat hozott, amit mind egy szálig visszametszettem első levélpárra, de volt sok ág, ami leszáradt. Nem emlékszem, hogy bármi sérülést okoztam volna neki a drótozáskor, akkor utólag sem láttam semmit rajta, és nem is lett nagyon megropogtatva. Valamiért ledobta, amit nem tudtam megfejteni akkor. Nagyon gyorsan hajt, és vastagszik. Elég sok ágnál a drót nyomot hagyott, pedig az összes hajtást folyamatosan csípkedtem, hogy ne vastagodjon olyan ütemben, ahogy eddig tette, de még ez is sok volt. Ezért tavaly októberben elhatároztam, hogy nem fogom év közben drótozni, hanem csak ősszel, minmdig teleltetés előtt.
Így történt egy most is. Elég sok hibát ki tudtam venni belőle, de sajnos volt még rajta bőven, így csak a remény maradt hogy tavasszal majd pattan olyan helyen ami nekem megfelelő lesz, és további hibák tüntethetők el a fáról. A telet sérülés és fagyás nélkül teljesítette. Elég korán a legtöbb fámhoz képest is az elsők között pattant meg.

Szépen jelentek meg rajta a levélpárok, amit minden 4-5 kihajtásánál visszacsíptem kettőre, ezzel próbáltam elkerülni a nagyon gyors ágvastagodást. Május közepén megérett a levélmetszésre. Levetkőzött, és bebizonyosodott, hogy jó volt az elgondolásom, mert nem sok ágnál hagyott nyomott a drót. Jó úton haladtam a visszacsípéssel, így ezt folytatom, hogy ősszel még állítható legyen az ág, és ne ugorjon akkorát.
Újabb hibákat tudtam kivenni belőle, de a szemfülesek láthatják a munkáról készült videóban, hogy maradt még benne két nagy hiba. Nem akartam akkor még eltávolítani a rossz helyen hajtott ágakat, mert nagyon "csárén" nézett volna ki a fa, ha nem pattam meg olyan helyen, amivel ellensúlyozni tudom a kivágott ágat. Mivel ez a tartalom a munka után 1 hónappal készül, már nincs benne a hiba, mert ahogy megjelentek a rügyek azon a helyen, ahonnan tudtam, hogy megoldható a dolog, azonnal kivágtam a meglévő ágakat. Így most 2 év hátrányba indulnak (minimum), az új hajtások, de igyekszem felzárkóztatni őket.
A videón látható a "mit, miért, hogy csinálom én" magyarázat, mert a metszési technikát más fáknál is fel lehet használni (pl.: Som, Mezei juhar, és általában a páros levelűek). A levélmetszés után 2 héttel már 2-3 centiméteres levelei voltak. Nagyon jó erőben van (túl jól van tartva :))))    ), így a cikk írásakor már egy visszacsípésen is túl vagyok. Ha így folytatja, akkor nagyon gyorsan be lehet sűríteni a fát, viszont folyamatos figyelmet igényel az ágvastagodás, mert ősszel még szereteném alakítani. Ami az óriási előnye a fának, az bizonyos mértékig a hátránya, de ha beszéled a nyelvét, akkor tudod kezelni.

Ősszel a maráson még finomítanom kell és miután most feltérképeztem, hogy pontosan meddig húzódik a halott rész a törzsön, ott is dolgozni szeretnék vele. Remélem folytatja ezt az erőteljes fejlődést, mert nagyon nagyon szeretem ezt a fát. Be kell szereznem belőle még egy példányt :)

 

Pár kép a fáról, metszés után, és előtt. Az első kép április 22-én készült, itt már vissza volt csípve:

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIdb09fb86b63


A videó:
https://www.youtube.com/watch?v=EQxnNK4hu4o

csütörtök, 16 February 2017 13:10

Gyertyán erdő a "semmiből"

Ezt a kompozíciót egy társam Gy. Csaba csinálta, és a csoportba publikálta, onnan vettem ki, és osztom meg veletek...

Nemrégiben Ica és Józsi tanácsát megfogadva gyertyánlesre indultam. "A gyertyánt az Isten is bonsainak teremtette.."- szólt a jól ismert tanács. Kiváló gyakorlófa, jól ered és van belőle dögivel..:-)
Egy tavalyi kiránduláson Cserkút feletti sziklás platón már szemet szúrt a mostani alanyom, egy a földön laposan szétterülő - sziklák között kapaszkodó - gyertyánbokor-rengeteg ötlött az eszembe és miután a másfél héttel ezelőtti melegre sikeredett hétvégén többünkön kitört a láz, útnak eredtem.. Íme az alapanyag amiből kiindult az elmúlt heti építkezés..:-) Valószínűleg mindannyian találtatok már ehhez hasonló bokorszerű kis fácskákat.. Nos hazahoztam belőle egy kisebb rakattal és már a szedéskor nagy örömömre kiváló fészekszerű és igen bojtos gyökérzóna fogadott és szinte csak a nagy tartógyökeret kellett likvidálnom. (Kép mellékelve)
Mivel tudtam mit tervezek zsebre vágtam két nagy marék követ és a környék mohapárnáit is alaposan megcsupáltam. Itthon a simabőrű fehérnéphez szokott műtermem lett a csatatér, ahol a megszokott "macsekok" helyett most föld, gyökér, ágak és egyéb hulladékok borították a talajt.. Szétválogatás után jött az óriási ajándék.. Nem elég, hogy hibátlan mennyiséget sikerült kiszednem a tervezett gyertyán-erdömhöz - de a "selejtből" - ami nem illett a képbe gyönyörű önálló fák keletkeztek.
Találtam ikadabukit, fukinagashit, kéttörzsű szépséget, szóval volt öröm. Felmértem a tervezett méretet és összeácsoltam hipp és hopp és 125x45-ös hosszú fadobozt, melynek felületét egyébként egyszer Mandala Bonsai Ilona által feltöltött fakezelés japán módra című film alapján készítettem.
Disznópörzsölő, sika-mika és pác. Jófajta látvány lett. Aztán nekiugrottam és néhány napig alakítottam. György Imre asszem csabai kolbászt ígért a vadkörtének, én úgy gondoltam építek az enyéimnek egy olyan csuda helyet, ahol rögtön kedvük lesz gyökeret verni, mert ha van neki szépérzéke - mármint a gyertyánnak - akkor itt bizonyosan örömmel horgonyoz le. Kiváló ómennek veszem, hogy egy helyi pók máris behálózta magát az erdő ágai közé, szóval dolgoztam vele egy nem keveset és ez lett. :-)
(természetesen 3d-ben sokkal csudább...)

A képek az erdőről

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIda4a03617f6

Ennek a Galagonyának az előző cikke ezen a linken található >>

Ez a galagonya 5 éve került hozzám. Ő volt az első yamadorim. A fenti képen a 2012-es (kiásás utáni kép) és a jelenlegi kinézete látható. 2013 tavaszán kezdtem el a törzsét kialakítani úgy, hogy minél inkább hasonlítson a természetben található halott fa részekre. Akkor még igencsak a lelkesedés hajtott, és nem sok tudás, pláne nem marási tudás volt a tarsolyomba, de nagyon sok halott fát néztem, és fényképeztem le a vadonban, és próbáltam hozzá hasonlót kialakítani. Rájöttem (lehet tévesen), hogy a marás lehet bármilyen részletes, akkor sem lesz nekem tökéletes, viszont egy év elteltével, mikor az idő kezdi el "marni", akkor nagyon sokat számít a részletesség, mert valóban úgy néz ki, mintha a természet alakította volna, csak egy kicsit felgyorsítottam az időt. 2013 óta minden fél évben martam rajta egy kicsit, mert addig nézegettem, mit - hogyan kéne csinálni, mert nem rajzolok szépen, és amikor megvolt a terv a fejemben, akkor megcsináltam. Mikor kész volt a terv, akkor a munka befejezettnek volt tekintve, hogy a következő lépést is rendesen átlássam. 2016 decemberben megalakítottam, és ahogy időm engedte, meg is akartam marni a törzsét, mert hiányzott belőle az igazán finom részlet. Ez most januárban sikerült (2017 január), és úgy gondolom sikerült megvalósítani a részletességet, hogy ne legyen sima és feltűnően sok egyenes szakasz sehol, hanem mélyedésekkel, "kikorhadásokkal" imitálva az időt 99%-ban kész van. 100% nem lehet, mert egy fa szerintem soha nincs kész. :-D

Az egész törzsön, ahol túl egyenletes, túl homogén volt, ott bele,martam egy kis odút, mélyedést, vagy csak egyszerűen "megtörtem" a felszínét hogy mikor jön az idő dolgozni vele, akkor sokkal könnyebb dolga legyen, és 1 év múlva mikor ránézek a fára, egy olyan mart törzs köszönjön vissza, mintha tényleg a természet alakította volna ki. Nem hiszem, hogy maró mester lennék, ahhoz nagyon keveset martam még, de egy barázdált, vonalas, odús marást sikerült létrehoznom a halott törzs egészén. A legnagyobb bajom az volt, hogy nem volt igazán kicsi szerszámom hozzá, amit pótoltam. Szereztem 0,8mm-től 3mm-ig kicsi fúrófejeket (ami látható a videóban is) és ezekkel viszonylag könnyen meg lehetett csinálni, ami az elképzelésem volt. Szép apró mintákat lehet csinálni, de ennek a hátránya, hogy nagyon lassan halad az ember.
Többször mondtam már erről a fáról, de én biztos, hogy elfogult vagyok, mert ez a kedvenc (jelenleg a legkedvencebb :))) ), és ráadásul az első yamadori fám, de nagyon jó lett a végeredmény. Természetesen készítettem róla videót, de felgyorsítva tettem fel youtube-ra, mert senki nem nlézne végig egy három órás marást. Fényképet is készítettem ahol részleteiben lehet látni a végeredményt, és ha még hozzágondolom, hogy az idő is alakítani fogja, akkor én tényleg egy szép mart törzset látok.

Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel!
Tavasszal tálba ültetem és egy szép zöld (antracit) tálat szereztem neki. Mit még megjegyeznék ennél a fánál, hogy tavaly, mikor a Mesterünk segített alakítani ezt a fát, utána, mikor hazajöttem nézegettem, és felidéztem miket mondott. Azt hiszem az volt az első olyan pont, hogy ráéreztem arra hogyan is kell csinálni, és milyen hiányosságaim vannak. Azóta kicsit másképp látom a fákat. Ezt külön köszönöm, mert ezt soha nem mondtam neki.

néhány kép a Galagonyáról:

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId2680c0e7ea

A videó a munkáról:

kedd, 25 October 2016 18:31

Carpinus - egy év elteltével

Ennek a gyertyánnak az előzménye itt található >>  Ez a gyertyán egész évben nagy figyelmet kapott, mert rövid ízközöket szerettem volna elérni. Korán indult el, és az áprilisi fagy sem tett kárt benne, így május elején, már fénymetszettem, és a megnyúlt hajtásokat visszavágtam 2-3 rügyre.
Július közepére ismét "ropogós" levelei lettek (ezt nem tudom másképp mondani), és mivel látszott rajta hogy kicsattan az erőtől, kapott egy teljes lombmetszést, illetve a nagy hajtásokat ismét visszavágtam 2-3 rügyre.
Idén nem árnyékoltam, így augusztus végére látszott, hogy a levelek szélei kicsit megégtek, de más probléma nem volt vele. Az erejére jellemző, hogy a torzs elején januárban eltávolítottam egy dudort, és óriási léptékben elkezdte benőni.

Végre eljött az október, amikor tökéletesen látni lehetett mit értem el vele egy idény alatt. "Kicsomagolás után", már látszott, hogy rettenetesen kicsi izközök vannak a hajtásokon, és nagyon besűrüsödött az egész fa, kivéve a csúcs, mert az be volt bandázsolva, így az a 2017-es évre marad. Amúgy is hadilábon állok a csúcsokkal, miért ne ő lenne kivétel :)

Megmetszettem, kipucoltam a rossz helyen hajtott ágakat, és megdrótoztam az egész fát. Nekem eddig ez a drótozási rekord, mert majd 8 órán keresztül tartott. Az egész folyamatott megörökítettem videón. Azt hiszem szép lett. Most már kéne hozzá egy tál, mert megérdemli, amit meg is fog kapni fenruár végén.

A videó a munkáról:

Varjútövis (Rhamnus catharticus) bonsaiEzt a fát a mesteremtől kaptam 1 éve, és nem tudom mióta nevelkedik bonsainak, mióta van "tálban". Tavaly elég szépen fejlődött, emlékszem minden mozzanatára, mert azért kaptam, hogy nézzük meg nálam hogy fejlődik.
Nagyon jó erőben van. Idén már egyszer vissza kellett vágnom, és most kapott egy levélmetszést is. Az elhalt részt megfaragtam, és mivel nagyon erőteljes (férfias) a fa kinézete, ezért egy kis "női motívumot" próbáltam belecsempészni a marásba. :)

A végén a megmaradt ágakat megdrótoztam. Fejlődése nagyon hasonlít a Soméhoz. Az ágai nekem gyengébbnek tűnnek, és egy idény alatt olyan vastagat növeszt, hogy drótozhatatlan. Az első levélpárra vissza kell metszeni (mint a Somnál), mert különben megnyúlik, és hatalmas ízközöket hoz.
Hajlamos a "megállásra", ami azt jelenti, hogy egy ideig kihajt, mint minden lombhullató, de aztán szó szerint megáll. Nincs következő növekedési hullám, vagy csak a klímaváltozás miatt csinálta, de magától nem hajtott semmit tavaly. Viszont, ösztönöztem. Ha akár egy centit is vágsz az ágából, akkor az egész fa újra elkezd hajtani.
Amit még észrevettem, hogy szereti a vizet. Nagy melegben a napi háromszori locsolás kell neki, mert a reggeli locsolás után, kb. délután 3-ra elfogy a nedvesség. A hajtások lekonyulnak, de ahogy vizet kap, azonnal helyre jön. A levéltetvek imádják. :)
Most megkapta az első formázást. 2-3 év és szerintem nagyon szép fa lesz belőle. Nagyon vigyázok rá, mert egy olyan embertől kaptam, akinek sok mindent köszönhetek, és akitől csak tanulni lehet.

Képek a fáról. Az első a kép amilyen volt (egy metszésen már túl volt), utána a jelenlegi kinézet, és a részletek...

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId9b5d4d348d

Készítettem a munkáról egy videót, azt is megosztom veletek:

Ezt a fát 2015 március végén gyüjtöttem be. Egy erdőben található villanyvezeték alatt nőtt társaival együtt. Ezek a helyek híresek arról, hogy az ELMŰ emberei évente visszavágják a vezeték alatt növő fákat. Itt sem volt másképp, és sajnos elkéstem, mert már tudom, hogy január végén jönnek visszavágni, így mikor megtaláltam már csonkolva volt. Annyira sűrűn voltak a fák, hogy rengeteg időbe telt, mire kiválasztottam egyet, amit kiások, mert meg kellett nézni mindegyiket. A föld alatt volt a fa fele, és akkor látszott igazán mekkora "gyári" odú van rajta. Hazajött velem, és egy évig vígan nőtt, ahogy tudott. Az első év tapasztalataiból tudom, hogy egy évben, akár 2-3cm vastag hajtásokat is tud hozni, ami a visszavágások miatt rettenetesen megnyúlik.

2015 decemberben kapott egy metszést, és amelyik ága elfogadható volt, az drótoztam is. Idén, - azaz 2016 május - kapott egy metszést, és levélmetszést, és mivel csak a baloldala, és a hátán alul van benne élet a sorozatos visszavágástól, ezért saját maga tanukija lesz. Miért? Mert nekem nem tetszik ha csak az egyik oldalon van lomb. Kimartam hátul a törzset, és a hátul lent növő ágat "befűztem" a kimart részbe, és bízok benne, hogy levélhullásig annyit fog nőni, hogy rendesen megvastagszik, mint tavaly. Így most megmartam az elhalt törzs többi részét is. A finomításhoz, kell szereznem egy kisebb hegyű fúrót, mert a baloldali törzsnél elég közel van az élő rész, és a naggyal nem merem, nehogy baj legyen, de az alap marás megvolt.
A felvezetésről és a marásról a képek (az első kép, ahogy kinézett, mikor hazajött):

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIdb8a539cf7b

Ezzel egy időben egy videó is készült a fáról. Tudom sokan már lemondtak volna róla, de nekem tetszik, főleg az, hogy évről évre kibírta a visszavágást, és meg tudja mutatni az igazán "elgyötört" törzsét. Szerkesztettem egy elképzelt képet, hogy nagyjából milyenre szeretném csinálni.

Ime a videó:

csütörtök, 18 February 2016 16:19

Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet'

 
Szép gyökérnyakú galagonyát találni a természetben nem könnyű,ezzel a példánnyal viszont szerencsém volt.Homokos területen nőtt,ahol úgy 10 centis humuszréteg volt,és ezen a 10 centin volt szinte az összes gyökere.
 
 
Gyakorlatilag csak egy kopasz törzsem volt,amire úgyis a nulláról kellett volna felépíteni
az ágszerkezetet,így gondoltam átoltom díszgalagonyává.Az mégiscsak szebben,és dú-
sabban virágzik,és a terméseit is tovább megtartja,mint az alapfaj.Akár januárig is rajta
maradnak a szép piros termések.
A szedés évében már olyan erőteljes ágakat hajtott,hogy augusztusban be lehetett tenni
a nemes rügyeket.Ezt a technikát alvószemzésnek nevezzük.A gyengébb ágak szemzésével  vártam egy évet.A teljes folyamat három évig tartott.Mára minden ága teltvirágú,rózsa-
szín fajta.A szedéstől számított negyedik év tavaszán jelentek meg az első virágok.
 
View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId7e3502e4cd
kedd, 09 February 2016 17:50

Kék törpe boróka - Józsi fája

Egy pár gondolat a kék törpe borókamról:
Mivel a környékünkön csak akác és nyár erdők találhatók így jobb híján nem látok más perspektívát mint a kertészeteket látogatni. S hát szerencsére nem mindegyik ’minta’ kertészet –na ott találni esetlegesen megfelelő alapanyagot. A kék törpe borókát is egy családi mini kertészetben Albertirsán találtam (bringával vonatállomás, a vonatra fel, és így küzdöm le a távolságokat).

A törzse nem mondható vastagnak viszont csavarodott „egy kicsit más”. Gondoltam max egy kis shohin megmarad belőle. Bizakodóbb akkor lettem amikor Zoli mondta hogy egész jó kis alapanyag majd a Józsi elfordította KB 35 fokkal, így megszünt a terülő alak és a végső formát, Ica adta meg a borókának. Teljesen lenyűgözött a végső eredmény!
Nem is reméltem hogy ez lesz életem első szinte kész bonsaija. Előtte azt sem tudtam hogy boróka a szúrós levelei miatt törpe fenyőre tippeltem. Jelenleg egy ismerősünk kertjében tölti napjait (cserébe én meg az Ő előkertjüket nyírogatom) a földbe ültetve NAPOS helyen. Majd áprilisban tervezem edénybe ültetni.

És akkor egy pár kép a fámról:

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId4f048e7ab2

hétfő, 08 February 2016 19:32

Juniperus - Geri boróka

2009-ben, pályafutásom elején lettem figyelmes erre a borókára az egyik barátom előkertjében. Nem mertem elkérni, mert nagyon szépen gondozták a kis udvart, de idővel nekiálltak építkezni, és mikor megláttam hogy egy egész nyáron, rá voltak pakolva a kidobott ablakok, és minden egyéb, ami az építkezésből származott, úgy döntöttem pártfogásomba veszem ezt a borókát. Elkértem, kiástam, és már másnap bonsait szerettem volna belőle csinálni :)
Végül egy kicsit váratott magára. Rájöttem, mikor elkezdtem alakítani, hogy ez mégsem úgy megy mint a kisfilmekben, amiket megnéztem a youtube-on. A kiásás után 1 vagy 2 évre (nem emlékszem pontosan), mikor összeismerkedtem a Juniperus Bonsai clubos brigáddal, akkor elvittem hozzájuk egyszer Veszprémbe, és nagyjából a második - harmadik képen szereplő alakot adtuk neki.
Később időről, időre csak nézegettem, hogy mi lesz belőle. Visszacsipkedtem a hajtásokat, és nem tudtam igazán. hogyan is fogok haladni vele.

Végül megérett arra, hogy elvigyem Mesterünknek.

Levágtuk a felesleges ágakat, ami nem volt kevés, és átdrótoztuk a borókát. Így megkapta jelenlegi (végső) formáját.


Az alsó két jin, ami az elején nagyon jól látszik, hogy egész jól mutat rajta, most már bánom én is, hogy levágtam, de apukámnak nagyon bántotta a szemét, és nem akartam balhét itthon.

Sajnos a kiszedésről, és az előéletéről nem találom a képeket, de a lényeg azt hiszem látszik rajta.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId6ccefa346a

 
2010-ben találtam egy pár száz éves halott som törzset,a belseje már teljesen ki volt
korhadva.Első ránézésre nem volt valami "fényes darab",de szép volt a gyökérnyaka,és a megmaradt részeken sok volt az érdekes gyűrődés.Egy egész napos marás után kezdte mutatni magát.A lefűrészelt csonkot kiüregeltem,levékonyítottam,és égetés után mész-
kénlével kifehérítettem.
A következő képeken láthatjátok a halott rész kialakításának a folyamatát:
 
View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIdacbcea6b1a
 
Már csak egy kedvező vonalat kellett találnom,ahol felvezethetem az élő részt. 
Na,ilyen nem volt,ezért kénytelen voltam a hátsó oldalon felvezetni a borókát.
(Tanukinál jó,ha az élő rész már a gyökérnyaktól látható)
Két év alatt érte el a boróka a kellő magasságot,azóta az ágszerkezet,és a lombozat kialakítása folyik.Most négy éves.Egy Tanuki ideális esetben úgy 10 év alatt éri el a kiállítási érettséget.
A képeken a beültetést mutatom meg,és az első két alakítást:
 
View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId721960c0e2
hétfő, 25 January 2016 13:20

Tilia-cordata-Kislevelű-hárs-Anti

 
Az Anti Kislevelű hársának alakulását fogom most bemutatni. 2011 tavaszán bukkant rá a Mecsekben. Nagyon érdekes töve volt:két kis hársfácska körbenőtt egy még kisebb bükköt.
 
Visszavágta, kiszedte, gondosan nevelő tálba ültette. A hárs szépen megeredt, de a körbenőtt kis bükk sajnos elpusztult. A második csalódás akkor érte az Antit, mikor a csúcsnak szánt ág nem hajtott ki.Gyakran megesik ez az emberrel, ha yamadorival van dolga.2011. őszén irányba rakta a fő ágakat.
 
 
Ez volt az első alakítás, majd következett három év ágvastagítás, sebbenövesztés, és sűrűsítés. Az utolsó kép 2015. őszén készült. Most itt tart a fa,a fejlődését tovább fogjuk követni és jelentkezem majd új képekkel.
 
 
vasárnap, 24 January 2016 08:29

Tiszafa - Taxus baccata - Fedőneve: Balázs

Ezt a fát 2012-ben “bírtam” kiásni, egy eladó ház udvaráról. Balázs, az akkori tulajdonos, szólt hogy nézzek körül a kertben, mert az új tulajdonos átépíti a házat, és fenyőket, tiszafákat fog kivágatni. Őt elhoztam, (és 3 társát, amiből 1 maradt meg). 2014 tavaszán hangyák lepték el a gyökerét, mert szabadföldben volt, így kivettem a szabadföldből, és ebbe a “gyönyörűséges” cserépbe ültettem. :)

Taxus baccata bonsai 1
Tiszafa bonsai
2015 szeptember: Eljött az idő, hogy a hatalmas idei növekedés után, valami frizurát kapjon.
Már mikor 2015 tavaszán jöttek az első hajtások, akkor látni lehetett, hogy elég szép lesz. Minden nap nézegettem, és már előre láttam, hogy fog kinézni.
Rengeteg új rügy, új hajtás volt a fán, és szeptemberre, már nem is lehetett volna látni, mi volt az elképzelésem, mi volt az a szép fa, amit tavasszal láttam, akkorát hajtott. Aztán eljött a szeptemberi workshop Hosszúhetényben, ahova mindenképpen el szerettem volna vinni, hogy a Mester megnézze, és együtt elindítsuk az igazi úton. Elkezdődött a munka...

Taxus baccata bonsai 2

Útmutatásaival ki lett marva a fa (alap marás), és a felesleges ágakat, hajtásokat visszavágta. Majd jött a drótozás, és mivel elég rosszul, és lassan ment, besegített Ricsivel. Így pikk-pakk be lett drótozva. Másnap jött a beállítás, és a végeredmény. Pontosan azt a fát láttam viszont, amit tavasszal láttam, mielőtt elszaladtak a hajtások. Fülig ért a szám, mert annyira szép lett. Nagyon köszönöm Józsi Mester ezt a fát, és természetesen Ricsinek is a drótozásban a segítséget.

Most ő a kertem dísze! Egyszerűen gyönyörű lett...

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId2e35ebfc16

szerda, 20 January 2016 14:58

Fekete fenyő 1.-Pinus nigra 1.

Találtam egy elhagyott kőbányát, ahol csak feketefenyők nőttek. Két-három méter magasak voltak. A feketefenyő rendkívül rosszul ered, és rosszul tűri, ha a lombozat felénél többet vágunk le róla egyszerre, ezért évekig jártam vissza előkészíteni őket. Szedéskor már semmit sem szoktam levágni a fáról. Az első képen a frissen beültetett fa látható (május eleje). A következő év augusztusára annyira megerősödött, hogy megalakítottam. A második kép alakítás előtt készült .A harmadik képen az alakítás utáni, egyben a jelenlegi állapot látható. Most jön még kb. tíz év munka a szép sűrű lombozat,és a rövid tűlevelek elérése érdekében. A fenyőalakítással kapcsolatos tudnivalókat az "Alkalmazott technikák" című rovatban találjátok majd.

{gallery}Pinus nigra1. feketefenyo1.{/gallery}

 

 

vasárnap, 17 January 2016 11:41

Carpinus, Gyertyán - Fedőneve: Fen

Ez a gyertyán 2014 májusában került hozzám, Rinzai Bonsai-tól vásároltam, mert felénk gyertyánt nem lehetett elvétve sem találni, és akkor még ismerőseim sem voltak, akikkel együtt mehettünk volna yamadori túrára.
Amikor kiválasztottam így nézett ki.

 

carpinus bonsai, 2014.05


Azonnal megtetszett a törzse, és bár volt választék, de számomra kérdés nem volt, melyik lesz az én fám a sok gyertyán közül.

Miután fényképezkedett egy metszést kapott, így látni lehetett rendesen a hajtásokat.


carpinus bonsai, metszés után

 

Kiválasztottuk a jó helyen lévőket, amik a vázszerkezetét jelentik ma is, és a többit levágtuk. Jó helye volt nálam úgy gondolom, mert szeptemberre gyönyörűet fejlődött.

Kapott egy alap alakítást, hogy mégis hogy áll neki a frizura, majd legközelebb 2015 márciusában elvittem a workshopra, hogy nézzük át.

 

carpinus bonsai, 2014.10


Májusban ismét workshop volt, és ismét elvittem a fát, mert volt rajta munka. Sajnos nagy érdemi munkát nem tudtam csinálni, mert 2 hónap alatt akkorát hajtott, hogy belenőtt a drót, és inkább hagytam pihenni fél évet az ágakat.

Kapott egy levélmetszést, az alsó ágak kivételével, és azokat vissza sem metszettem, hogy húzza meg egy kicsit a fát. A csonkot viszont lefaragtam, átmenetett adva a fának. Ezt már most látom (ahogy egyre több tapasztalatom van benne), hogy nem sikerült fényesen, de majd idén márciusban javítom a hibát. Arról nem beszélve, hogy figyelő szemek előtt sokkal izgulósabb marni, mint itthon egyedül :)

 

carpinus bonsai, a worshop munka előtt


2015 júniusa óta nem volt a toppon. Nagyon kicsi leveleket hozott (ami nem lenne baj), de látszott rajta, hogy valahogy erőlködik. Ha a tied a fa, akkor látod rajta, hogy valami baj van. Kérdezősködtem, és azt a tanácsot kaptam, hogy sok tápot kapott. Mindent az előírásoknak megfelelően adagoltam, de ez volt a baj. Augusztus végére látszott, mintha észhez térne. Jöttek az új hajtások, de a levél még mindig nagyon apró volt.


2016 januárban volt arra időm, hogy átnézzem őt. Nap, mint nap kimentem a sátorba, és csináltam vele valamit, és gondolkodtam, hogyan tovább. Mikor elterveztem egy döntést, akkor azon rágódtam órákig, napokig, hogy bár a szemem látja, hogy jó döntés, nem tudtam valóban az, vagy csak én látom annak.

 

carpinus bonsai, 2016-ban, mielőtt elkeztem a munkát


És akkor Ricsi felhívott telefonon, hogy jöjjünk össze és bonsaiozzunk együtt kicsit. (ezúton is köszönöm a lehetőséget!) Átvittem őt, és egy másik fát. Elmondtam Ricsinek, mi a dilemmám. Ő pedig elmondta hogy épül fel egy ágrendszer, és ezt hogy alkalmazzuk élőben a saját fáinkon. Elkezdtük a munkát.

 

carpinus bonsai, Ricsinél a munka előtt

 

Metszés, tisztítás, ritkítás. Folyamatosan megbeszéltük, a mit-miért dolgot. És egyre inkább körvonalazódott, mi is rejlik benne, amit láttam, de nem mertem megcsinálni.
Illetve helyesbítek. A végén olyan látvány jött elő, ami Ricsinek köszönhető. Az ő stílusának, mert hiába néztem mit hogyan csinál nem tudtam lekövetni egészen a végéig.

Volt a fán számomra zavaró ág, amit egészen a végéig nem szedtünk le, de mikor a vége felé jártunk, akkor döntöttünk úgy, hogy bizony mennie kell. Ricsivel 1 pillanatig nem gondolkodtunk. Mindketten láttuk, hogy nem jó.

 

És itt megállnék egy pillanatra.
Ha bonsaial foglalkozol, akkor én azt javaslom, keres magad mellé társat. Sokkal gyorsabban haladsz, és ha már mindketten azt látjátok, hogy mennie kell (ez szerintem stílustól teljesen független), akkor bizony vágni kell az ágat. A modellezésben szokták mondani, hogy egyedül nagyon nehéz, és keress magadnak valakit, akivel rájöttök a hibákra, és egyszerűbb tervezni is. Én úgy gondolom, hogy ebben a témában is nagyon jó, ha többen vagytok. Még akkor is, ha nem egy a véleményetek, mert legalább drótozni, felemelni a fát van segítséged, mert ezt egyedül én kb. egy teljes napig drótoztam volna, de ketten  (na jó Karcsi is segített egy 20 percet - amit köszönök, és azt is hogy hagyta kibontakozni Ricsit :)))  ) 4 óra alatt végeztünk.

 

carpinus bonsai, a munka végeztélvel


Majd következett a beállítás. A végére értettem meg, mit mondott Ricsi a felépítésről, mikor már csak néztem a fát. Közben többször mondtam neki, hogy érdekesen állítja be az ágakat, és néztem, hogy miért látom így, mikor ha csak 1-1 hajtást néztem az égvilágon semmi extra különlegesség nem volt benne, de mégis a “Ricsi stílus” köszönt vissza.
Ha megnézitek a fát, akkor a legjobban a baloldali alsó ágon látszik, amiről beszélt, illetve amiről most beszélek.
Az vezér ág lefelé hajlik, és azok a hajtások amik oldalra nőnek, nem a vezérággal egy síkban vannak (vagy közelítve ahhoz), hanem vízszintesen vagy attól kicsit felfelé haladnak kifelé sugár irányba.


És ezzel ismét elérkeztem egy ponthoz a bonsaios életemben, hogy valami újat tanultam, mert én eddig általában közelítettem a vezér ág síkjához, és a különálló szinteket, a vezér ágból felfelé kihajtott hajtással akartam megoldani.
Két külön dolog, és azt gondolom, hogy jelen esetben ez sokkal hatásosabb, mint az én elképzelésem volt. Hiába mondta Ricsi, hogy a mester (Józsi), mit mondott és mutatta a kezén, nem értettem, egészen addig, míg a végén fel nem fogtam mi is az pontosan amit magyarázott.

 

carpinus bonsai, ágak oldalról

 

carpinus bonsai, ágak felülről


A végeredmény sokkal impozánsabb fa lett, mint amit én képzeltem el, arról nem beszélve, hogy sok időt spóroltam, mert most a törzshöz közelebbről lehet felépíteni a fa finom szerkezetét, hátha olyan sűrű lesz, hogy “az ujjunkat nem tudjuk bedugni az ágak közé”.

Még egyszer köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk!

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId621f32e7f2

csütörtök, 14 January 2016 15:11

Mezei juhar 1. - Acer campestre

2012-ben találtam ezt a mezei juhart egy szálerdőben. A gyökérnyaka miatt figyeltem föl rá. Mivel hat méter magas volt,kénytelen voltam lecsonkolni. Szerencsére jól eredt,nagyokat hajtott, így már az első év őszén megkapta az első alakítást. A juharfélék felépítése nehéz és lassú folyamat, 2-3-szor tovább tart, mint egy gyertyán, vagy egy szil lombozatának a kialakítása. A nehézséget a hosszú ízközök okozzák, ugyanis, ha sűrű lombkoronát szeretnénk, akkor rövid ízközökből kell a fánkat felépíteni. Két ízköz között soha nem fog kihajtani, és hajlamos a növény (föleg, ha erős) hosszú ízközöket hajtani, ami túl laza koronát fog eredményezni. Az ízközök hosszát gyakori lombmetszéssel, és azonnali lemetszéssel lehet röviden tartani. A beérett,kész növény tartása viszont már egyszerű.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIdfadf9f477a

 

 

péntek, 08 January 2016 04:54

Quercus ilex / Magyaltölgy (A Vándor)

Az első fáim egyike. Ezt a fát néhány társával együtt 2011 tavaszán találtam Angliában, Devon megye déli részén, ahol ez a fajta egyébként, mivel erősen mediterrán vidéket kedvel, nem honos, de kertekből kiszabadulva, úgy nagyjából egy négyzetkilóméternyi szélsőségektől védett tengerparti szakaszon meg tudott gyökeresedni. Ezért az itt található példányok eléggé kiszelektálódtak, így a hidegebb időt is jobban tűrik, ahogy azt az elmúlt 3 év magyarországon töltött idő is igazolja. A fának a felépítése az első két évben igen lassan haladt, ami az állandó költözködésnek tudható be, azonban mióta Magyarországon otthonra talált és megkapja a kellő figyelmet és törődést, azóta elég szépen fejlődik.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId137b882b8d

szerda, 06 January 2016 10:56

Som-1.-A fa,ami csupa hiba

Nyolc éve találtam ezt a fát 200 méterre a házunktól. Öt évig sétáltam el mellette,mire észrevettem. Pedig már azt hittem,hogy minden fát ismerek a Mecsekben. Két szikla közé volt beszorulva, nagy küzdelem árán sikerült kifeszegetnem. A végére több sebből véreztem, a fa pedig két évig gondolkodott a sóderágyban, hogy megeredjen-e. A harmadik évben nekiállt hajtani,de nem ott, ahol én szerettem volna. A két vastag gyökere olyan széles volt,hogy nem lehetett normálisan tálba ültetni. A csúcsa hátrafelé szalad, a "hasát" kidugja, a gyökérnyak a nézethez képest derékszögben el van fordulva (tipikus yamadoris jelenség), szóval csupa hiba a Fa.

Cornus mas bonsai

Abban az időben többen is megnézték ezt a fát, érdekesnek találták, de nem igazán tetszett senkinek. Gondoltam, ha már úgyse kell senkinek, megcsinálom a magam örömére. Amikor megerősödött, tálba raktam és megkapta az első alakítást. Na, ezen úgy megsértődött,hogy két évig megint vegetált. Ahogy most kinéz, az az utóbbi három év munkája. Most már megtalálta a helyét, szépen virágzik és terem is. Már csak érnie kell.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId47ae36fedb

 

 

 

 

 

 

szerda, 06 January 2016 05:56

Boróka gyakorlás

Szeptemberben rávettem magam, hogy egy borókával dolgozzam. Valahogy messze állnak tőlem az örökzöldek, de majd változtatunk ezen. Egy kis time lapse-ban összefoglalva ez történt a borókával. Mikor visszanéztem a filmet, akkor láttam, hogy nem a legjobb magasságban állt a kamera, és így a végeredmény nem pont az, amit élőben látok, és a filmen lehetne kicsit alacsonyabb, de élőben nagyon arányos. Meg lett ropogtatva (az alsó kinyúló ág a legjobban), de szerintem harmadik boróka gyakorlásnak egy kezdőtől nem lett rossz...

kedd, 05 January 2016 17:42

Prunus serrotina - Kései meggy "B"

Ezt a fát, éppen rügy pattanás előtt ástam ki, mert akkor találtam meg azt a helyet, ahol kilométereken át a fajtája található. Egy erdőn át vezető vezeték alatt található, amit minden évben visszavágnak a vezetékek miatt.

Jó homokos a talaj, ez kedvez neki a szaporodásban. Az érdekes, hogy a két oldalán ennek a sávnak nyárfa, és tölgy van, belőle nem láttam igazán nagyra nőtt példányt.

Direkt ilyen helyet kerestem, amit mindig visszavágnak, mert nagyon érdekes törzseket produkál az idő, és a természet.

A kiválasztás nem volt egyszerű, mert rengeteg törzs volt (van) a helyszínen, és átvizsgálni szinte lehetetlen. Ennek a fának is a fele a föld alatt volt. A kiásás elég könnyen ment a homokos talajból. Nem voltak igazán “kigyúrt” lábai sem, max. hüvelykujjnyi vastagságúak, amit az ásó vitt mint a vajat.

Hazaértem, letisztogattam visszavágtam ami nem kellett, és megcsináltam róla élete első képeit.

Nagyon sok hajszál gyökere volt (mint a képeken is látható), és szépen el is kezdett hajtani, de júniusban kiderült, hogy a napi 2 öntözés (reggel - késő délután), nem elég az agyag golyónak (Liadren), és elkezdett visszafejlődni.

Innentől kezdve ő is az automata öntözőből kapta napi 4-szer kis adagokban a vizet.

Most decemberben elkezdtem vele a munkát. Már első pillanatban is egy nagyon megmart törzset képzeltem el neki. Szépen haladtam előre, és miután eltávolítottam az eleve korhadt részeket, újra átnéztem a fát, hogy most milyen képet mutat, mert az elképzelésem másodlagos, ha a fa nem azt szeretné.

Kicsit áttervezte a dolgot, de előnyére.


Mivel nem sok hajtása maradt, abból kell gazdálkodni, ami van. Középső rész, középső hajtás effektív nem maradt, így azt tanácsolták, hogy egy alsó hajtásból vezessek fel egyet, és neveljem majd azt oda, ahova kell. Hallgatok rájuk. A videón látszik a végén, egy megmart sáv felfelé, ott lesz az útja a hátsó apró ágnak, ami idén hajtott rajta. Még az elején tart, de számomra egy nagyon tetszetős fa lesz a végén. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a helyet, mert idén is a “vadászterületem” lesz.
A munkáról készítettem egy videót, amit a cikkem alatt találsz, na nem azért mert akkora ásznak tartom magam  (közel sem), de ha lehetőségem van rá, akkor megörökítem, hogy idővel visszanézhető legyen, és most van ez az oldal, más is láthatja a hibát, vagy az ötletet. Remélem látszik milyen lett, és a munka is nyomon követhető. A marás is első marás, a tényleg kialakítást majd később.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId30b8045b3e

 

UPDATE: 2016 májusában elkészült a további marás, és az aló ág felvezetése, hogy önmaga tanukija legyen. Az új tartalom itt érhető el >>

hétfő, 04 January 2016 19:29

Crataegus monogyna - Fedőneve: Miszla

Minden évben júniusban többnapos horgászat veszi kezdetét. Idén sem volt ez másképp, annyi különbséggel, hogy utazás előtt egyeztettem a tópásztorral, és vittem magammal ásót is, mert tudtam, hogy felperzselik a domboldalt. Gondoltam akkor szétnézek, mit lehet onnan megmenteni. Nem kis területről beszélünk, és a bejárása, úgy hogy minden fát meg akarsz nézni, nem kis feladat, de örömmel csináltam.
Találtam is 1-2 ígéretes galagonyát, ami még nem túl nagy, se nem túl kicsi. 4 darab galagonyát tudtam kiásni, 1 darab szilt, és 1 darab kökényt.
Június lévén, nem volt sok esélyem, hogy megmaradnak , de mindent elkövettem, hogy túléljék a kiásást, és a szállítást. Igyekeztem nagy gyökérlabdával kiemelni, úgy hogy a földet rajta hagytam. Visszasétáltam a horgászhelyre, és beletettem a tóba, hogy szívják meg magukat, mert a domboldal hihetetlenül száraz és agyagos volt. Mielőtt hazaindultunk jött a nehezebb része.
Be kellett csomagolni úgy, hogy a föld rajta maradjon, és nedves is legyen.
A gyökereket szépen körbe tekertem neylon csomagoló anyaggal (amivel a raklapos árukat szokták csomagolni), és ha leesett róla a föld, akkor visszalapátoltam, és megöntöztem vízzel, majd teljesen bebugyoláltam. Így utaztak 250 km-t. Hazaérve azonnal gödörásás, és elültetés, majd beiszapolás.
Megsínylették, más nem is volt várható, de bizakodtam, hogy megmaradnak. Van ami már újra hajt, és van ami még pihen. Zeolitot, és lávakövet kevertem össze homokkal ez lett a gyökér körül a szabadföldben. Eleinte naponta kétszer, háromszor kaptak "inni".

Ritkaság, de a legígéretesebb maradt meg, ereje teljében.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProIddbdf6f428f

Van egy nagyon öreg Galagonyám , amiből bonsait szeretnék nevelni. Idén kicsit megsínylette, a lavórt, amibe raktam, így kérdéses volt, mi lesz vele.
A története nálam:
2011 decemberében ástam ki a sógorommal. Egy erdő szélén tisztogatás volt, és mivel előtte láttam már ezt a fát ott, szerszámokat vettem magamhoz, és visszamentünk. Megkérdeztük a "bácsit és a nénit", hogy kiszedhetjük -e a fát, amit már nem találtam. Mondtam nekik, hogy itt volt egy galagonya, és ha úgy is kiadták nekik, hogy tisztítás van, akkor kiásnám magamnak. Kérdezték mire kell, én pedig mondtam, hogy bonsai lesz belőle. Kicsit mulatságos volt, hogy csak néztek rám, hogy az meg mi…?
Mindenesetre megengedték, hogy körülnézzek. :)

Majd kerestem - kerestem, de nem találtam, mire a néni segített, hogy itt volt egy nagyobb fa, amit ők már visszavágtak, de nem tudták "kigyomlálni". Megmutatta, merre találom pontosan. Valóban, csak a törzs legalja marad, de nem szomorkodtam, mert nem volt vastag törzse felfelé. Gondolom az évek alatt mindig ez történt vele. Elkezdtük a csonkról leszedni az évek alatt rárakódott leveleket, és a földet.
Mikor nagyjából látható volt, akkor csodálkoztam igazán el. kb. 25cm-es össze-vissza korhadt, vágott törzs volt előttem. Nekiálltunk, és kiástuk. Nem volt egyszerű, de egyszerűen gyönyörűség volt ami kijött.

Néhány kép a kiásás után:
  

 

 Itthon normális (hatalmas) cserépbe raktam, visszametszettem a maradék ágakat, és vártam a tavaszt mi fog történni. Szépen kihajtott, hozta az új hajtásokat, és szépen fejlődött. Ahogy láttam, melyik része él, derekasan megritkítottam, és mégjobban visszavágtam az ágakat.
2013 tavaszán át akartam ültetni, mert olyan hatalmas (vastag, és hosszú) volt (lefelé) a gyökere, hogy azt mindenképp csökkenteni kellett. Kicsit elkéstem az átültetéssel, mert a levelek éppen kibújtak, amikor  csináltam. Kivettem a hatalmas cserépből, és levágtam a vastag gyökereket. A vastagságuk kb.: 8-9 cm volt. A hossza, kb. 10-15 cm. A levágott gyökérből alig volt normális hajszálgyökér, így nem gondoltam, hogy bármi történhet a művelet után.
Semmi megrázkodtatás nem érte, látszott is rajta. Végül nem alakult jól a sorsa, mert 2013 nyarán valahogy leborult az állványról, ahol állt, és csak este mikor hazaértem vettem észre. Alig maradt értékelhető gyökere. A szívem majdnem megszakadt, hogy vége lesz.

Megkapta az igazán "királynak" szánt ültető közeget, és vártam, hogy erőre kapjon. Szépen el is kezdte. Ezen a ponton kezdődött az igazi élete nálam.
2014-ben szépen kihajtott, megjelentek az új hajtások, és megindult a fejlődés útján. Faragtam kicsit a törzsén, mert elképzelésem volt vele. Ideje lett megcsinálni. Nekiálltam, és kb. 20-25 perc alatt, az első halott ágat megfaragtam. A képeken látszik mit csináltam. Még nyers volt, és még finomítani kellett rajta, de lett benne egy odú, és az oldalán egy lyuk is. Mindez szabálytalan formában, mintha valóban a természet alakította volna ki.

2015 márciusában az egész elkorhadt törzs faragva lett, és a megmaradt hajtások drótozva lettek. Májusra szépet hajtott, ismét lett formája. Majd 2015 decemberében újra drótozva lett. Ezek a változások láthatóak a galériában.

View the embedded image gallery online at:
https://www.im-bonsai.hu/hu/alakitas#sigProId43cda4623e

© 2017 Im-Bonsai.hu (Isike Magasaki Bonsai)

Mobil-Nyelvek - Languages

Mobil Keresés

Mobil Belépés

Vagy jelentkezz be az alábbiakkal:

Még nincs regisztrációd? Regisztráció